x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România ar putea cumpăra avioane F16 noi

România ar putea cumpăra avioane F16 noi

de Aniela Nine    |    15 Sep 2011   •   21:00
România ar putea cumpăra avioane F16 noi

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, care a participat la intalnirile de la Washington dintre delegatia romana si oficialii americani, a dezvaluit ieri ca printre su­bi­ectele discutate de presedintele Ba­sescu in SUA s-a numarat si cel referi­tor la achizitionarea de avioane F16, dar ca acestea ar putea fi aparate noi, si nu in uz, asa cum prevede ho­ta­rarea CSAT adoptata anul trecut.

Gitenstein a explicat ca exista un plan privind o intelegere regionala, care ar include si Croatia si Bulgaria, si ca la aceasta idee face referire si prevederea din declaratia comuna cu privire la parteneriatul strategic potrivit careia Romania si SUA isi propun sa lucreze impreuna la o abordare cu caracter regional care sa poata ajuta tarile interesate sa-si modernizeze fortele aeriene.

'Este un plan care include si Croa­tia si Bulgaria. (...) Declaratia se refera la acest lucru', a spus Gitenstein, adaugand ca este vorba despre un 'efort regional'.

El a explicat ca, potrivit acestei noi intelegeri, s-ar putea ca avioanele F16 achizitionate sa fie unele noi, acest plan reducand costul acestor avioane prin faptul ca ajuta linia de productie a companiei Lockheed Martin, dar si pentru ca ar presupune o diminuare a costurilor pentru antrenarea pilotilor, caci pilotii ro­mani sunt buni si cunosc limba engleza. 'Ar ajuta linia de productie a Lockheed Martin', a spus Gitenstein, citat de Mediafax.

Decizia autoritatilor romane, consfintita printr-o hotarare CSAT anul trecut, in martie, era de achizitie a 24 de avioane F16 in uz, care sa fie modernizate apoi, costul achizitiei ridicandu-se la aproximativ 1,3 mi­liarde de dolari, iar primele aparate, cu o resursa de zbor estimata la inca 10-15 ani, urmand sa ajunga in Romania in 2013. In august anul trecut, premierul Emil Boc a declarat insa ca Executivul nu are bani pentru achizitionarea avioanelor multirol.

Teodor Melescanu, presedintele Comisiei de aparare din Senat, comisie unde s-a discutat planul de achizitie aprobat de CSAT anul trecut, a declarat pentru Jurnalul Na­ti­onal ca tot CSAT poate schimba decizia anterioara si hotari achizitia de F16 noi. 'Daca s-a discutat acest subiect in SUA, inseamna ca discutiile au fost probabil sub forma unei oferte', apreciaza Melescanu.

In Romania insa, discutii la nivel oficial in acest sens Melescanu spune ca nu au existat, dar ca el ar avea cunostinta despre o astfel de intentie tot din discutii particulare cu ambasadorul Mark Gitenstein.

×
Subiecte în articol: observator