Finlanda are ca obiectiv dezvoltarea accelerata a industriei extractive si atingerea pozitiei de lider mondial in utilizarea sustenabila a mineralelor pana in 2050, potrivit strategiei economice a Guvernului de la Helsinki. In prezent, Finlanda este cel mai mare producator de aur din Uniunea Europeana – cu o productie anuala de 8 tone – si mai detine rezerve subterane importante de fier, cupru, zinc sau nichel. Aceasta strategie are la baza caracteristica industriei miniere de a genera efecte pozitive in economie, pe orizontala. Prezenti recent la Bucuresti, reprezentantii Consiliului Local din Kittilla, oras din nordul Finlandei, au dat detalii despre acest mecanism economic.
La Kittila se afla cea mai mare exploatare de aur din Europa, in urma unei investitii a companiei canadiene Agnico-Eagle. Katariina Kinnunen, director de dezvoltare economica al Consiliului Local din Kittila, a declarat ca veniturile totale ale minei de aur din acest an se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, in timp ce veniturile tuturor celorlalte firme din regiune se ridica la 300 de milioane de euro. Din 2014, productia minei din Kittilla urmeaza se se dubleze, ceea ce inseamna ca veniturile generate de o singura firma vor fi mai mari decat cele ale tuturor celorlalte. Aceasta cifra de afaceri generata de o singura firma are un impact major in comunitate, mai ales ca este vorba despre o regiune cu aproximativ 6.200 de locuitori, situata dincolo de Cercul Polar. 'Cifra de afaceri anuala se reflecta in taxele colectate, in special TVA, taxe pe venit si pe proprietati. Activitatea miniera din Kittila a generat o cerere mai mare de produse si servicii si a creat locuri de munca in metalurgie, inginerie, constructii, hoteluri, sanatate si in industria alimentara', a afirmat Katariina Kinnunen. Aceasta a mai explicat ca industria miniera este un furnizor de locuri de munca sigure, pentru ca acestea nu pot fi transferate in alte state, datorita specificului.
Dezvoltarea industriala generata de activitatea miniera a permis dezvoltarea infrastructurii turistice. Levi este cea mai mare statiune de ski din nordul Europei, cu peste 600.000 de vizitatori anual, care beneficiaza de serviciile aeroportului din Kittilla. Industria a atras si cresterea turismului de afaceri, ceea ce inseamna ca agentiile turistice au o activitate constanta in tot timpul anului, nu numai in perioada vacantelor.
Suedia si Finlanda pot deveni un model pentru Romania in domeniul mineritului modern, mai ales in contextul in care Uniunea Europeana urmareste sa-si mareasca gradul de competitivitate economica la scara globala, prin accesul direct la materiile prime necesare industriei. Dincolo de legislatia comuna a UE, prin care exploatarea industriala a mineralelor este incurajata, apar diferente intre state in ceea ce priveste procesul de autorizare si de monitorizare a unui proiect minier. In cele doua state nordice, procedurile birocratice se deruleaza mai repede si pentru ca populatia este favorabila exploatarilor miniere, care genereaza locuri de munca si dezvoltare economica.
“Autoritatile din Finlanda au o atitudine pozitiva fata de industria miniera. Noile proiecte miniere sunt binevenite, iar autoritatile locale sprijina concret minele prin mentinerea infrastructurii si asistenta tehnica', a declarat Katariina Kinnunen. Procesul de autorizare din Finlanda este coordonat de o singura structura - Agentia pentru Siguranta si Substante Chimice.