x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, condamnată din nou la CEDO pentru tratament inuman şi degradant în timpul detenţiei

România, condamnată din nou la CEDO pentru tratament inuman şi degradant în timpul detenţiei

15 Iul 2014   •   15:34
România, condamnată din nou la CEDO pentru tratament inuman şi degradant în timpul detenţiei
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Statul român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata a 7.000 de euro daune materiale cetăţeanului Mircea Dan Butiuc pentru tratamentul degradant la care a fost supus în timpul detenţiei din penitenciarul de la Poarta Albă, informează marţi un comunicat al CEDO, citat de Agerpres. Reclamaţia a fost depusă de cetăţenii români Mircea Dan Butiuc şi Andrei Dumitrof în 2007, dar ulterior cel de-al doilea a anunţat CEDO că renunţă la acţiune în iunie 2013.

Mircea Dan Butiuc a fost condamnat în 2006 pentru trafic de droguri la opt ani de închisoare în penitenciarul de la Poarta Albă. El a fost eliberat condiţionat în 2010 şi trăieşte în prezent în Constanţa.

Ambii bărbaţi s-au plâns la CEDO de tratamentul inuman şi degradant la care au fost supuşi în timpul detenţiei.

Mircea Dan Butiuc s-a plâns în special că a trebuit să trăiască într-o celulă de 35 mp împreună cu alţi 14 prizonieri, fără o ventilaţie corespunzătoare. În plus, el a reclamat lipsa de igienă şi a încălzirii în timpul iernii, precum şi faptul că celula în care trăia era infestată cu păduchi şi gândaci. Nu în ultimul rând, el s-a plâns de faptul că a fost silit în mod regulat să se dezbrace pentru a fi percheziţionat, precum şi faptul că a fost supus la intimidări de către paznicii închisorii.

CEDO a decis că articolul 3 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, privind interzicerea torturii şi a tratamentului degrandant, a fost încălcat şi a dispus ca statul român să-i plătească lui Mircea Dan Butiuc daune materiale de 7.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 35 de euro.

×