x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România și Coreea de Sud, cooperare în domeniul industriei de apărare

România și Coreea de Sud, cooperare în domeniul industriei de apărare

de Redacția Jurnalul    |    23 Dec 2022   •   10:45
România și Coreea de Sud, cooperare în domeniul industriei de apărare
Sursa foto: Hepta

România și Coreea de Sud sunt interesate să coopereze în domeniul industriei de apărare, în actualul context strategic, a reieșit din întâlnirea ministrului Apărării Naționale cu omologul din Republica Coreea, conform MApN.

Întrevederea Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 23 decembrie, la Seoul, o întrevedere cu omologul sud-coreean, Lee Jong-Sup. Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei oficiale pe care președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă o efectuează, în perioada 19-23 decembrie, în Republica Coreea, împreună cu o delegație parlamentară și guvernamentală.

Întâlnirea dintre cei doi miniștri ai apărării reprezintă o continuare a dialogului impulsionat în luna septembrie, prin semnarea la Seoul a Scrisorii de Intenție dintre cele două ministere de profil.

Discuțiile au vizat aspecte privind cooperarea în domeniul apărării, situația de securitate internațională, precum și perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizațiilor internaționale. Astfel, în context bilateral a fost subliniată deschiderea pentru cooperarea în domenii precum educația militară sau instruirea în comun, în timp ce, din perspectiva aliată a fost apreciată importanța partenerilor din regiunea Asia-Pacific prin prisma deciziilor Summitului NATO de la Madrid, precum și potențialul de cooperare ce reiese din acest cadru. Totodată, cei doi oficiali au evidențiat contribuțiile în comun la misiunile de pace sub umbrela ONU.

De asemenea, a fost reafirmat interesul reciproc pentru cooperarea în domeniul industriei de apărare, având în vedere potențialul existent în domeniu. Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a menționat importanţa transferului de tehnologie în România, în mod deosebit în actualul context strategic, o potențială cooperare în domeniu având premisele să ducă la dezvoltarea unor proiecte comune avantajoase pentru ambele părţi. Totodată, și-a exprimat convingerea că viitoarele proiecte de cooperare vor aduce o valoare adăugată pentru ambele state şi vor contribui la amplificarea relaţiei bilaterale și a invitat companiile sud-coreene să investească în industria de apărare din România.

 

×
Subiecte în articol: cooperare militara coreea de sud