x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 22 mai 2004

Romania in 5 minute - 22 mai 2004

22 Mai 2004   •   00:00

Cercetari la rece

Romania va avea, din acest an, propria baza de cercetari in Antarctica. Australia a fost de acord sa cedeze tarii noastre, in urma unui acord bilateral, una din cele patru baze de cercetare pe care le detine in Antarctica. Numele bazei este Law- Racovita si este amplasata in Dealurile Larseman din Antarctica de Est. Suma necesara pentru mentinerea unei echipe de cercetatori la baza, timp de trei luni pe an, este de minimum 20.000 de dolari. Prin existenta acestei baze, Romania se inscrie in clubul select al tarilor ce pot efectua cercetari in mediul „martian" al Antarcticii. (Costin Anghel)

D.I. Popescu spune ca Vanghelie s-a autosuspendat din PSD

Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a anuntat ieri ca primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care candideaza „ca independent" pentru un nou mandat, s-a autosuspendat din calitatea de membru al partidului de guvernamant. „Organizatia PSD a luat act de aceasta autosuspendare si nu consider ca mai exista problema Vanghelie pentru noi", a spus Popescu. Statutul PSD nu prevede insa posibilitatea autosuspendarii din partid. Potrivit statutului, „calitatea de membru al partidului inceteaza sau se pierde prin demisie, radiere sau excludere". Pana la inchiderea editiei, primarul Vanghelie nu a putut fi contactat pentru a comenta informatia. (Silviu Sergiu)

„Teroristul" de la Sectia Financiara Sector 3 a fost prins

Politistii bucuresteni l-au retinut, joi seara, pe barbatul care a terorizat timp de patru zile angajatii Directiei Finantelor Publice Ilfov si ai Sectiei Financiare Sector 3. Bogdan Dan (20 de ani) a anuntat in zilele de 7, 10, 11 si 12 mai, prin telefon, ca in cladirea in care functioneaza cele doua institutii a fost amplasata o bomba. Personalul a fost evacuat de fiecare data, pirotehnistii au cautat in zadar bombele, timp in care individul se posta pe trotuarul de vizavi si privea, spun politistii, razandu-si in pumni. Intrebat care este motivatia faptelor sale, Bogdan Dan a raspuns ca il distrau „gaborii adunati la un loc si sperietura pe care o trageau finantistii". Ieri, suspectul a fost prezentat procurorilor. (Ion Alexandru)

Se muta „Permisele auto"

Bucurestenii care solicita eliberarea, preschimbarea sau alte operatiuni in legatura cu permisul de conducere nu vor mai merge in strada Udriste, ca pana acum. Din 24 mai, acest serviciu va functiona in incinta Directei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, situata in strada Obcina Mare nr. 2 (cartierul Drumul Taberei). In noua locatie va functiona si un ghiseu destinat inmatricularilor pentru dealerii auto ce comercializeaza vehicule in sistem leasing, in plus fata de cel existent in sediul actual. In vechea locatie vor ramane in continuare toate activitatile legate de inmatricularea, radierea si evidenta vehiculelor rutiere, precum si doua ghisee de restituire a permiselor de conducere retinute de politia rutiera, dupa expirarea perioadei de suspendare. (Ion Alexandru)

Universitatea „Titulescu" nu va mai primi bani de la Guvern

Secretariatul General al Guvernului va propune Executivului sa abroge, in urmatoarea sa sedinta, HG 685/2004 privind alocarea a 30 de miliarde de lei Universitatii „Nicolae Titulescu" din Bucuresti. Suma, provenita din fondul de rezerva bugetara, urma sa fie utilizata pentru finalizarea lucrarilor de executie a caminului studentesc al acestei universitati. Decizia Guvernului a starnit numeroase critici, stiut fiind faptul ca premierul Adrian Nastase este profesor la aceasta institutie privata de invatamant superior, iar rector este deputatul PSD, Ioan Neagu. (Silviu Sergiu)

Cozmanca, somat sa nu mai ameninte Opozitia

Partidul Umanist i-a cerut ieri presedintelui executiv al PSD, Octav Cozmanca, sa renunte la amenintarile la adresa Opozitiei. „A transmite in public partidelor - altele decat PSD - "sa-si vada de treaba" pentru ca in caz contrar vor avea probleme cu partidul de guvernamant reprezinta o incercare de intimidare a formatiunilor de Opozitie si a celor care sustin aceste partide", se arata intr-o scrisoare transmisa de secretarul general PUR, Codrut Seres, liderului PSD. Umanistii protesteaza fata de acest comportament „discretionar si totalitar" si sanctioneaza regretul liderului PSD dupa vremurile trecute cand „la un pocnet de degete toata lumea inchidea gura". (Gabriela Antoniu)

Nastase vrea sabia originala

Premierul Adrian Nastase crede ca sabia originala a lui Stefan cel Mare, aflata in prezent la Muzeul Topkapi din Istanbul, va reveni definitiv in Romania. Nastase a declarat ieri, la Vaslui, ca va propune partii turce „un schimb de obiecte cu semnificatie istorica", dar nu a precizat ce anume va oferi Guvernul in schimbul sabiei. In opinia premierului, in acest mod s-ar putea pune punct si retinerii manifestate de Turcia, care a invocat crearea unui precedent in cazul in care ar da Romaniei sabia lui Stefan cel Mare.(Silviu Sergiu)

Iliescu a spus povestea rotii

Presedintele Ion Iliescu i-a invatat pe sebeseni cum s-a inventat roata. „Oamenii care vroiau sa tarasca un trunchi au vazut ca e mai usor sa-l rostogoleasca. Asa s-a inventat roata", a spus seful statului, care s-a afltat ieri la seminarul „Profesor Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romane" la Sebes. Iliescu a vrut astfel sa explice ca si operele ingineresti sunt perene, ba mai mult, ele se diversifica pe parcursul istoriei, fata de cele de arta, care sunt „incremenite". (Monica Iordache)

EDITIA a II-A

Renault X90, in Rusia din 2005

Presedintele grupului Renault, Louis Schweitzer, l-a informat ieri pe primarul Moscovei, Iuri Luzhkov, ca filiala rusa Avtoframos va lansa in primavara anului 2005 productia noului modelul Renault X90, potrivit site-ului www.just-auto.com. Avtoframos este o societate mixta, detinuta in proportie de 62% de grupul francez, restul actiunilor aflandu-se in proprietatea Primariei Moscovei. Avtoframos va asambla anual 60.000 de unitati, productie care se va dubla in anii urmatori.
×
Subiecte în articol: observator psd