x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 24 mai 2004

Romania in 5 minute - 24 mai 2004

24 Mai 2004   •   00:00

Iliescu vazut sigur presedinte PSD

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, este convins ca Ion Iliescu ii va preda mandatul de presedinte al Romaniei lui Adrian Nastase, dupa care va reveni, „asa cum este normal", in fruntea PSD. El a mai spus ca decizia va fi luata intr-un Congres extraordinar, in aceasta vara. (Monica Iordache)

Ion Iliescu ii raspunde lui Dan Voiculescu

Presedintele Ion Iliescu i-a raspuns sambata liderului PUR, Dan Voiculescu, la scrisoarea pe care i-a adresat-o saptamana trecuta. In urma avertismentului pe care liderul umanist l-a lansat cu privire la pericolul ca PSD sa devina un Ñpartid-statì, Ñacaparand toate parghiile puterii publice si folosindu-le abuzivì, seful statului a raspuns ca nu se poate substitui fortelor politice pentru a realiza Ñceea ce ele nu sunt capabile sa realizezeì, adica Ñrespectarea unor reguliì. ÑAm receptat unele dintre ingrijorarile dumneavoastra despre calitatea dezbaterii publice si despre eficienta actului de guvernare ca fiind pertinente si perfect indreptatiteì, se mai arata in raspunsul seful statului. (Monica Iordache)

Accident mortal pe Muntele Ciucas

O eleva care era in excursie cu un grup de colegi coordonati de un profesor si-a pierdut viata, sambata la pranz, pe Muntele Ciucas. Potrivit anchetatorilor, in jurul orei 12:30, grupul compus din 20 de elevi din clasele a VIII-a si a IX-a ale unui colegiu din localitatea Valenii de Munte, judetul Prahova, condus de catre un profesor, ajunsese in apropierea Cabanei Ciucas, cand a fost surprins de o ploaie torentiala. Cu totii au incercat sa se adaposteasca, dar o fata din clasa a VIII-a a alunecat si a cazut intr-o valcea adanca de 3-4 metri. Adolescenta a murit pe loc. (Eduard Pascu)

Jackpot de 40 de milioane de lei

Aurel Parvalescu, din Bucuresti, este al doilea castigator al jackpot-ului de la Concursul nostru „Castiga cu Toate 3", in valoare de 40 de milioane de lei. Suma reprezinta reporturile pentru trei zile si premiul zilnic de 10 milioane de lei. Aurel este fierar-betonist, are 34 de ani si citeste cu fidelitate Jurnalul National, despre care spune ca este un ziar incitant, plin de informatie. Cand a aflat ca a castigat, Aurel nu si-a putut stapani lacrimile de fericire. (Catalin Pruteanu)

Paznici de afise

Prefectura judetului Ialomita a gasit o modalitate inedita de acordare a venitului minim garantat de Legea 416/2001. Cei care beneficiaza de prevederile acestei legi, care trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii, au fost solicitati sa pazeasca panourile de afisaj din Slobozia, astfel incat acestea sa nu fie vandalizate. Paznicii de afise au participat la instructaje speciale si cunosc regulile afisajului electoral, astfel incat sa fie prevenite si posibilele incidente intre echipele de lipitori de afise. (Lucian Mihai)

Rector fara drept de semnatura

Rectorul de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Victor Babes" din Timisoara, prof. Iosif Stefan Dragulescu, nu mai are calitatea de ordonator de credite. Ministrul Educatiei si Cercetarii l-a imputernicit pe prof. Marius Raica, prorector la Medicina, sa se ocupe cu organizarea de noi alegeri pentru numirea unui nou rector, transmite Rompres. Profesorul Dragulescu se afla la conducerea UMF din anul 1992, cu o pauza de un an (1996-1997), cat a fost ministru al Sanatatii. Conform legislatiei actuale (in vigoare din 1996), rectorii nu au voie sa ocupe aceasta functie mai mult de doua mandate consecutive.

Lider BNS risca demiterea

Presedintele Blocului National Sindical (BNS) Suceava, Iordanel Secrieru, va fi sanctionat de Consiliul de Coordonare al confederatiei sindicale de la nivel judetean, deoarece a semnat fara acceptul acestei structuri un acord de colaborare cu PSD. Secrieru va fi pus astazi in discutia Consiliului si risca sa primeasca avertisment sau sa fie destituit din functie. Oficiali ai BNS spun ca fiecare sindicalist este liber sa voteze cu cine doreste, insa BNS nu sprijina un anume partid. Liderul PSD Suceava, Gavril Marza, a semnat recent acorduri de colaborare cu mai multe structuri sindicale din judet, printre care si BNS. (Lucian Mihai)

Bucuresti - Campina cu 160 km/h

Primul tronson de cale ferata modernizata, pe traseul Bucuresti - Campina, a fost inaugurat sambata de ministrul Transporturilor, Miron Mitrea. Valoarea totala a lucrarilor de reabilitare si modernizare se ridica la 228 milioane euro. Modernizarea infrastructurii feroviare permite trenurilor de calatori si de marfa sa atinga, pe acest traseu, o viteza de 160 km/h, respectiv de 120 km/h. Proiectul a fost inceput in urma cu trei ani si face parte dintr-un program de modernizare a traseului Curtici - Arad - Sighisoara - Brasov - Bucuresti - Constanta.

Sistem antigrindina

La Ploiesti s-a inaugurat sambata prima Unitate de Combatere a Caderilor de Grindina din tara. Unitatea pilot, in valoare de 67,331 miliarde de lei, are in structura un centru de comanda si 12 puncte de lansare a unor rachete antigrindina fabricate la Electromecanica Ploiesti. Costul unei rachete este de 250 euro, iar consumul anual mediu de rachete va fi de 1.000 de bucati. Prin activitatea Unitatii, pierderile provocate de caderile de grindina se vor reduce cu 10%-12% fata de situatia prezenta. (Florina Zainescu)

Cozmanca vrea sa-l dea afara din PSD pe Vanghelie

Marian Vanghelie nu mai este, din punct de vedere al conducerii PSD, membru al partidului de guvernamant, a afirmat ieri presedintele executiv Octav Cozmanca. El a precizat ca in statutul partidului nu exista formula de autosuspendare, adaugand ca Vanghelie va fi exclus din partid daca nu-si prezinta demisia scrisa. Totusi, conform Mediafax, Octav Cozmanca nu exclude reprimirea lui Vanghelie in partid, daca castiga alegerile si daca verdictul PNA va fi unul favorabil primarului. (Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: observator psd