x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    15 Apr 2008   •   00:00
România în cinci minute

SECTOR 1 - Capitala Capitalei
Introducerea sensurilor unice, proiecte de regenerare urbană – deschiderea către nord şi dezvoltarea infrastructurii, dar şi modalităţi de conservare şi extindere a zonelor verzi au fost principalele teme dezbătute de autorităţile locale cu cetăţenii Sectorului 1.



SECTOR 1 - Capitala Capitalei
Introducerea sensurilor unice, proiecte de regenerare urbană – deschiderea către nord şi dezvoltarea infrastructurii, dar şi modalităţi de conservare şi extindere a zonelor verzi au fost principalele teme dezbătute de autorităţile locale cu cetăţenii Sectorului 1. Desfăşurată la iniţiativa Primăriei sub titulatura de "Summitul Cetăţenilor", dezbaterea a reunit peste cinci sute de locuitori ai sectorului care şi-au spus punctul de vedere faţă de principalele teme de dezvoltare din această zonă administrativă, numită şi "Capitala Capitalei". "Sectorul 1 generează aproximativ 10% din PIB din România. Trebuie să ne bucurăm de avantajele pe care singuri ni le-am creat", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (foto).


BUCUREŞTI - Pasajul Basarab, în proces
Două ONG-uri au obţinut, în instanţă, anularea actului prin care Pasajul Basarab primea statut de utilitate publică, act în baza căruia s-au făcut deja exproprieri în zona ce urmează a fi demolată, instanţa constatînd, pe cale de consecinţă, că exproprierile au fost făcute ilegal. Decizia instanţei este definitivă, nu însă şi executorie, putînd fi atacată cu recurs.


LUCRĂRI - Trenuri deviate prin Buzău
Mai multe trenuri care circulau între Bucureşti şi Galaţi, prin Urziceni, au fost înlocuite, temporar, cu garnituri care circulă între aceleaşi localităţi, dar prin Buzău, din cauza reparaţiilor la infrastructura feroviară. Astfel, între 15 şi 30 aprilie, trenurile Rapid 871 şi 872 (Bucureşti Nord – Urziceni – Galaţi) vor fi înlocuite de trenurile Rapid 11871 şi 11872 (Bucureşti Nord – Buzău – Galaţi) iar trenurile Accelerat 1673 şi 1674 (Bucureşti Nord – Urziceni – Galaţi) vor fi înlocuite cu Accelerat 12673 şi 12674 (Bucureşti Nord – Buzău – Galaţi).


REACŢII - Liderul FEN s-a înscris în PDL

Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat că liderul FEN, Cătălin Croitoru, s-a înscris ieri în partidul pe care îl conduce şi va coordona Departamentul Educaţiei, urmînd, totodată, să aibă statut de invitat în Biroul Permanent Naţional. Ministrul Educaţiei consideră că înscrierea liderului Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Cătălin Croitoru (foto), în PDL reprezintă recunoaşterea oficială a faptului că acesta este portavocea partidului şi a Cotroceniului, toate acţiunile întreprinse de el în numele sindicatului fiind coordonate de PDL. (Gavrilă Alina)


BUZĂU - Profesorii, în grevă japoneză
Profesorii buzoieni au intrat, azi, în grevă japoneză, în semn protest faţă de decizia Guvernului de a nu mai acorda bugetarilor tichete cadou de sărbători, sindicaliştii din învăţămîntul buzoian precizînd că vor renunţa la acţiunile lor doar în cazul unor precizări clare ale guvernanţilor. Potrivit liderului Sindicatului Învăţămîntului Preuniversitar Buzău, profesorul Ioan Dobre, greva japoneză a fost declanşată întrucît nu este încă certă revenirea asupra deciziei care a creat un val de nemulţumiri în rîndul profesorilor.


AVERTIZARE - Cod galben de inundaţii

ANM a remis ieri o avertizare cod galben valabilă până în această seară, la ora 22:00, pentru Suceava, Neamţ, Harghita, Bacău, Covasna, Braşov, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Vâlcea şi Bucureşti. În zona deluroasă a Munteniei şi a Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali va ploua. Se vor acumula cantităţi de apă între 25 şi 45 l/mp, iar izolat, mai ales la munte, şi 50-60 l/mp în 24 de ore. În Bucureşti şi în împrejurimi, în a doua parte a nopţii de luni spre marţi şi în prima parte a zilei de azi, se vor totaliza în jur de 25-30 l/mp.


EVENIMENT - Serile Filmului în ASE
Vineri, 18 aprilie, la ora 19:00, în Amfiteatru I al Academiei de Studii Economice din Bucureşti va fi proiectat "Marele jaf comunist", film documentar, la care va onora cu prezenţa Alexandru Solomon, regizorul filmului. Proiecţia se înscrie în seria de evenimemente "Serile filmului în ASE" organizat de către Senatul Studenţesc ASE. Acest proiect a debutat vineri 11 aprilie, cu filmul "Patru luni, trei săptămâni şi două zile". Accesul studenţilor în sală s-a realizat pe baza invitaţiei pe care şi-au procurat-o de la standurile amplasate în clădirile ASE pe parcursul săptămînii.


VAMA GIURGIU - 21 de tone de muniţie ilegală

Şoferul unui camion, care a traversat România încărcat cu aproape 21 tone de muniţie (aproximativ 490.000 de bucăţi de cartuşe cu alice de vînătoare şi tir) şi care încerca să ajungă în Turcia prin Vama Giurgiu, este cercetat pentru că nu a anunţat autorităţile cu privire la tranzit şi nu a asigurat securitatea transportului, a declarat, ieri, purtătorul de cuvînt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă.



ANCHETĂ - Teodor Atanasiu, citat la DNA

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a fost citat pentru astăzi la DNA, în legătură cu activitatea acestuia la conducerea CJ Alba, în perioada iunie-decembrie 2004. Atanasiu a declarat că se va prezenta în faţa procurorilor pentru că nu are nimic de ascuns, dar a caracterizat citarea sa drept “un nou episod din folosirea DNA ca agent electoral”. El a apreciat că în cazul oamenilor politici din PNL au avut loc procese mediatice de defăimare şi dezinformare.



Braşov 1987 - Ordonanţă de Urgenţă respinsă de Senat

Senatul a respins ieri ordonanţa de urgenţă a Executivului care reglementa acordarea unor drepturi financiare pentru persoanele care au avut de suferit în urma participării la revolta anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987. Motivarea dată de grupurile parlamentare care au votat împotrivă, PSD şi PC, a fost că OUG era neconstituţională, deoarece nu modifica legea-cadru a revoluţionarilor de la Braşov, adică Decretul-Lege 118/1990, ci legea privind revoluţionarii din decembrie 1989. (A Nine)
   

ITALIA - Român împuşcat mortal
Un român a murit, duminică noaptea, la Bitonto (Bari), după ce gardianul unei firme l-a împuşcat în cap, informează presa italiană. Bărbatul se numeşte Sebastian Belea (31 de ani), este din Craiova, dar se mutase cu familia într-o tabără de ţigani de la periferia oraşului Bitonto. Se pare că românul încerca să fure combustibil din curtea firmei, când a fost surprins de un paznic. Potrivit La Stampa, gardianul a tras în aer cinci focuri pentru a-i speria pe hoţi, iar unul dintre gloanţe l-a nimerit în ceafă pe român. (Carmen Pleşa)

×
Subiecte în articol: observator bucuresti buzău