x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    08 Mai 2008   •   00:00
România în cinci minute

PALMIERI LA DEVA. Angajaţi ai Primăriei Deva au plantat ieri mai mulţi palmieri într-o intersecţie aflată la intrarea în municipiu. Cei cinci palmieri plantaţi vor rămîne în acest loc pînă în toamnă şi vor fi replantaţi în primăvara viitoare

PALMIERI LA DEVA. Angajaţi ai Primăriei Deva au plantat ieri mai mulţi palmieri într-o intersecţie aflată la intrarea în municipiu. Cei cinci palmieri plantaţi vor rămîne în acest loc pînă în toamnă şi vor fi replantaţi în primăvara viitoare

13:46 – INSTANŢE
BRAŞOV.
Judecătorii Curţii de Apel au amînat pentru 15 mai pronunţarea hotărîrii în cazul dublului omor de la farmacia Thea. (L.M.)
NĂVODARI. Locuitorii vor rămîne fără apă caldă deoarece RAJA Constanţa va debranşa societatea T.S.P. Ecoterm din cauza datoriilor.

13:51 – PREMIERĂ
BISTRIŢA.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) va organiza, în premieră, o bursă a locurilor de muncă pentru pensionari, întrucît numărul şomerilor a scăzut foarte mult, iar firmele nu mai au unde să-şi găsească angajaţi, transmite Mediafax.
SEISM. Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter a avut loc ieri-dimineaţă în sudul Ucrainei, acesta fiind resimţit şi în localităţi din estul României, mai ales în zona Constanţei. Nu s-au înregistrat pagube sau victime.


INCIDENT TAROM - Mai mulţi pasageri cer despăgubiri
Numărul persoanelor care au cerut despăgubiri de la compania TAROM, ca urmare a incidentului petrecut în decembrie 2007 pe Aeroportul "Henri Coandă", a crescut ieri de la 16 la 50. Pasagerii aflaţi în avionul care s-a izbit pe pistă de un utilaj uitat au solicitat fiecare daune de 520.000 de euro. La termenul de ieri, TAROM a chemat în garanţie Romatsa şi a depus o întîmpinare care va fi discutată la finele lunii mai. (M.P.)


ARCELOR MITTAL - Protest la Uzina Cocso-Chimică
Cîteva zeci de angajaţi din schimbul al doilea de la Uzina Cocso-Chimică a ArcelorMittal Galaţi au întrerupt lucrul ieri la prînz, reclamînd că o parte din ei nu au fost pontaţi pe timpul grevei din aprilie, deşi au lucrat, un protest similiar fiind organizat şi în cursul dimineţii. De asemenea, angajaţii susţin că majorarea salarială promisă nu le-a fost acordată, pe fluturaşii de salariu fiind trecută respectiva sumă drept avans la concediul de odihnă.


PĂCURARU/ŞEREŞ - Biroul Noricăi Nicolai, inspectat
STS a verificat ieri biroul preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai, înainte ca membrii comisiei să se întrunească pentru a analiza probele din dosarele senatorilor Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş. "Am vrut să văd dacă este cumva posibilitatea interceptării convorbirilor noastre şi, pentru faptul că am ascultat benzile în birou, nu doream ca ele să fie făcute publice", a explicat Nicolai, adăugînd că în încăpere nu a fost găsit nimic. (A.N.)


ORDONANŢĂ - Plafon mărit la locuinţele sociale
Guvernul a aprobat ieri o Ordonanţă de Urgenţă prin care majorează plafonul veniturilor nete lunare pe membru de familie necesare accesului la locuinţe sociale, de la 436 de lei, anul trecut, la 1.266 de lei, a anunţat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL). "Prin modificările acestor acte normative, vor avea acces la locuinţele sociale destinate închirierii familiile sau persoanele care în ultimele 12 luni au realizat un venit mediu net lunar pe persoană sub nivelul cîştigului salarial mediu net lunar pe economie", se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.


POLIŢIŞTI CNA - Spotul pentru coniac nu încalcă legea
Sindicatul Poliţiştilor a cerut CNA interzicerea spotului de promovare a unei mărci de coniac în care cîţiva ţărani, decişi să înveţe limba franceză de la televizor, se revoltă împotriva unui poliţist care voia să le schimbe canalul, apostrofîndu-l cu apelativul "ţăran". Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat în şedinţa de ieri că, din punct de vedere al Consiliului, spotul pentru coniac nu încalcă legislaţia audiovizuală. Totodată, ei au precizat şi faptul că spotul nu se mai difuzează de la data de 1 mai. (Mara Răducanu)


FURTUL SECOLULUI - Acuzaţii şi-au schimbat mărturiile
Petru Nica, Gabriel Velescu şi Aurelian Romulus Paven, acuzaţi în dosarul "Furtul secolului" pentru deturnarea unei maşini blindate care transporta peste 88 de miliarde de lei vechi, şi-au retras declaraţiile anterioare ieri, în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti. Nica a susţinut că, în ziua în care a fost reţinut, a fost injectat cu un medicament pentru boli psihice, toate declaraţiile sale fiind luate sub influenţa acestui tratament. La rîndul lor, Velescu, Romulus Paven şi Ionela Popa (prietena lui Velescu) şi-au retras delaraţiile date pînă acum şi şi-au rezervat dreptul de a nu mai declara nimic.


MARŞ LA CLUJ - Cărucioarele nu au aripi

Peste 50 de bebeluşi însoţiţi de părinţi şi de bunici au participat ieri, la Cluj-Napoca, la primul marş al cărucioarelor, prin care s-a cerut şoferilor să nu mai parcheze maşinile pe trotuare, transmite Mediafax. Părinţii au lipit afişe pe cărucioare şi au purtat pancarte în limbile română şi maghiară pe care scria "Respect: şi noi circulăm", "Vrem trotuarele libere", "Viaţa are prioritate". Organizatorii acţiunii au precizat că, dacă va fi cazul, marşul va fi repetat. (G. Rotta)

 “ŢIGANCĂ ÎMPUŢITĂ”:Recursul lui Traian Băsescu, judecat azi
Instanţa supremă va judeca astăzi recursul preşedintelui Traian Băsescu, declarat în cazul sancţionării sale de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Şeful statului a atacat astfel Hotărîrea Curţii de Apel Bucureşti prin care avertismentul dat de CNCD era confirmat. CNCD luase decizia de sancţionare a preşedintelui Traian Băsescu, pentru că a folosit expresia “ţigancă împuţită” la adresa jurnalistei Andreea Pană de la Antena 1.


PROCESIUNE - Brîul Maicii Domnului, pe Litoral
Peste 200.000 de credincioşi sînt aşteptaţi să ia parte la procesiunea religioasă prilejuită de aducerea Brîului Maicii Domnului din Grecia în judeţul Constanţa, în perioada 15-21 mai. Brîul va rămîne trei zile la Biserica Militară din Mangalia, iar la 18 mai va fi dus în municipiul Constanţa. Brîul Maicii Domnului va poposi timp de o oră la Biserica "Naşterii Maicii Domnului" din Eforie, dar şi la Biserica "Sfînta Maria" de pe Bulevardul 1 Mai din Constanţa. (E.S.)

×
Subiecte în articol: observator