x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    17 Mai 2008   •   00:00
România în cinci minute

Capitala distracţiei studenţeşti s-a mutat la Iaşi, în perioada 16-23 mai avînd loc în oraşul moldav festivalul studenţesc "Zilele Studentului Ieşean".



PUZZLE UMAN. Capitala distracţiei studenţeşti s-a mutat la Iaşi, în perioada 16-23 mai avînd loc în oraşul moldav festivalul studenţesc "Zilele Studentului Ieşean". Cu această ocazie, ieri, la ora 12:00, în Piaţa Unirii, 600 de studenţi au format cel mai mare puzzle uman făcut vreodată în România, în cadrul proiectului "Iaşi 600 – Iaşi studenţesc".

16:07 – CEREMONIE
FĂLTICENI.
Urnele funerare ale Monicăi Lovinescu şi Virgil Ierunca au fost depuse ieri în cripta familiei de la Cimitirul Grădini.
BUCUREŞTI. Un radio clandestin a fost desfiinţat, operatorul acestuia fiind cercetat pentru emitere de programe fără licenţă.


16:12 – 112, FĂRĂ CURENT
BISTRIŢA-NĂSĂUD.
Patru tineri, cu vîrste cuprinse între 16 şi 25 de ani, care au spart peste 20 de maşini din oraş în decurs de aproape un an, au fost prinşi ieri de poliţişti, pe numele lor fiind întocmite dosare penale, transmite Mediafax.
INCIDENT. Sistemul naţional unic de urgenţă 112 a fost afectat de o pană de curent care a durat 16 minute, incident care a provocat disfuncţionalităţi în sistemul online prin care se ţine legătura între dispeceratul
112 şi serviciile de intervenţie. Comunicarea nu a fost întreruptă.


BUCUREŞTI - Pasajul Obor, închis sîmbătă
Pasajul Bucur Obor din Sectorul 2 va fi închis circulaţiei astăzi, între orele 7:00 şi 24:00, pe sensul de mers dinspre
Str. Lizeanu către Bd. Ferdinand, a informat ieri Poliţia Capitalei. Restricţiile de circulaţie au fost impuse ca urmare a executării lucrărilor de asfaltare a părţii carosabile, a precizat sursa citată. Conducătorii auto pot folosi breteaua care traversează intersecţia pe deasupra pasajului.


ACŢIUNI - Dosarele Revoluţiei, prioritare la CEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat cererea Asociaţiei 21 Decembrie de a soluţiona cu prioritate cauzele privind dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, a declarat ieri într-o conferinţă de presă preşedintele asociaţiei, Teodor Mărieş. Pe rolul CEDO se află depuse două dosare, unul privind ancheta din dosarul Revoluţiei şi altul privind ancheta din dosarul Mineriadei. În aceste acţiuni, revoluţionarii cer instanţei europene să ajute la urgentarea punerii pe rol a celor două dosare.


ANTENA 3 - Preşedintele Academiei, la E Profil
Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, şi Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, sînt invitaţii emisiunii E Profil, difuzată astăzi, începînd cu ora 13:05, la Antena 3. Realizatorul emisiunii, Dan Constantin, vă prezintă în dialogurile cu invitaţii situaţia cercetării academice, dar şi motivele pentru care elitele sînt în continuare atrase de ştiinţele exacte.


GALAŢI - Copii intoxicaţi cu monoxid de carbon
Patru copii au fost internaţi de urgenţă şi 15 adulţi au fost afectaţi după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon din cauza unui incendiu. Flăcările au afectat o locuinţă dintr-un bloc situat în cartierul gălăţean Micro 40, fumul gros extinzîndu-se şi la alte apartamente. Incendiul s-a produs cel mai probabil de la un scurt-circuit apărut la instalaţia electrică a apartamentului. Echipele SMURD au fost chemate la faţa locului pentru a acorda primul ajutor celor intoxicaţi. (Daniel Mihalaşcu)


DNA-DGA / Ofiţer IGPR arestat pentru corupţie
Mircea Moraru, angajatul Direcţiei Buget din IGPR, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pentru luare de mită şi primire de foloase necuvenite. Potrivit DNA, în perioada aprilie-mai 2008, el ar fi pretins şi ar fi primit de la mai mulţi poliţişti 3.750 de lei, pentru ca în schimb în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să urgenteze şi să îndeplinească formalităţile legale pentru decontarea anumitor cheltuieli pe care aceştia le-au efectuat în timpul unor misiuni în străinătate. (V. Fotache)


BUZĂU - Compania de apă, amendată de OPC
Inspectorii OPC au amendat compania de apă Buzău cu 4.000 de lei şi au obligat-o să recalculeze
facturile a peste 400 de clienţi, transmite Rompres. Motivul amenzii îl constituie faptul că în perioada 1-15 mai mulţi locuitori din cartierele Micro 3, Micro 14 şi Gârlaşi au primit la robinete apă murdară, ce nu putea fi consumată fără riscuri de îmbolnăvire. Pe lîngă amendă, compania a fost obligată să reducă facturile clienţilor păgubiţi cu cantitatea de apă improprie consumului. (M.B.)


SPITALUL JEBEL - Pacient împuşcat în picior de un asistent
Un pacient al Spitalului de Neuropsihiatrie şi Boli Mentale Jebel, judeţul Timiş, a ajuns în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Judeţean din Timişoara, după ce a fost împuşcat din greşeală în picior de către un asistent medical care voia să gonească ciorile din curtea clinicii. În urma anchetei începute de Poliţie şi de conducerea clinicii s-a stabilit că asistentul nu are permis portarmă şi nu avea oricum voie să intre cu arma în Spitalul de Psihiatrie, de maximă siguranţă. Starea pacientului este bună, urmînd să fie externat astăzi.


TRANSFER - Cioacă, de la IJP Braşov la IJP Argeş
Poliţistul Cristian Cioacă, suspectat de omor calificat în cazul dispariţiei soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, a solicitat transferul la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, cererea sa fiind acceptată ieri de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Braşov. Pentru moment, Cristian Cioacă aşteaptă acordul IGPR pentru acest transfer. Conform procedurii legale, un ofiţer se poate transfera în alt judeţ dacă a obţinut acordul inspectoratului la care solicită un nou post. (Libiu Mateescu)

×
Subiecte în articol: observator