x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    27 Iun 2008   •   00:00
România în cinci minute

SIBIU. Ziua Drapelului Naţional a fost sărbătorită ieri şi la Sibiu, în Muzeul ASTRA, avînd ca invitaţi copiii unui centru de plasament din judeţ. Onoarea de a ridica Tricolorul pe catarg, în timp ce răsuna imnul naţional, a revenit unuia dintre tinerii invitat care şi-a aniversat ziua de naştere de curînd. Ziua Drapelului a fost sărbătorită prin manifestări similare în toate marile oraşe din ţară.



SIBIU. Ziua Drapelului Naţional a fost sărbătorită ieri şi la Sibiu, în Muzeul ASTRA, avînd ca invitaţi copiii unui centru de plasament din judeţ. Onoarea de a ridica Tricolorul pe catarg, în timp ce răsuna imnul naţional, a revenit unuia dintre tinerii invitat care şi-a aniversat ziua de naştere de curînd. Ziua Drapelului a fost sărbătorită prin manifestări similare în toate marile oraşe din ţară. (Dan Tomozei)

13:45 – RESTRICŢII
DN 1.
Traficul între Bucureşti şi Ploieşti se desfăşura cu restricţii ieri, din cauza unui accident în urma căruia o femeie a fost rănită.
ALBA. Autoturismul unui bărbat din Cugir a ars în totalitate în noaptea de miercuri spre joi, din cauze necunoscute încă.

13:50 – DECIZIE
CAZUL ROMPETROL.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins ieri contestaţia în anulare formulată de avocaţii lui Dinu Patriciu în dosarul Rompetrol. Decizia este definitivă, iar dosarul Rompetrol se întoarce la Tribunalul Bucureşti.
SF. GHEORGHE. Un bodyguard care asigura paza la Societatea Drumuri şi Poduri Covasna şi-a dezgolit posteriorul în faţa unei ziariste. Jurnalista, venită la societate pentru a afla informaţii legate de conflictul de muncă de aici, a vrut să facă o fotografie după ce i s-a interzis accesul în incintă. (Rompres)

ALEGERI - Candidaţi pentru Mitropolia Olteniei  
Sinodul mitropolitan i-a desemnat ieri, prin vot secret, pe PS Vincenţiu Ploieşteanul (foto), episcop vicar patriarhal, şi pe PS Irineu Slătineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Rîmnicului, drept candidaţi pentru postul vacant de Mitropolit al Olteniei, informează Patriarhia Română. Alegerea noului  Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei va avea loc în şedinţa Sfîntului Sinod al BOR, programată luna viitoare, în zilele de 8 şi 9. Ceremonia de întronizare a noului mitropolit a fost stabilită pentru duminică, 27 iulie.

PITEŞTI - Copil de 2 ani legat de pat la spital
Conducerea ASP Argeş a anunţat ieri că va declanşa o anchetă la Spitalul de Pediatrie Piteşti, după ce presa locală a publicat fotografia unui copil în vîrstă de 2 ani şi jumătate, spitalizat aici, care era legat cu o bandă de tifon de grilajul patului. Potrivit Florinei Gheorghe, managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti, copilul a fost internat sîmbătă, cu diagnosticul de pneumonie, fiind adus de la un centru de îngrijiri speciale. Conform aceleiaşi surse, asistentele care îl au în îngrijire pe copil au declarat că micuţul a fost legat pentru a fi protejat şi că acesta putea să se mişte liber în pătuţ. (Elly Cristea)

SĂRBĂTOARE - Tainele tradiţiei la Muzeul Satului

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor, organizează începînd de astăzi Tîrgul de Sfinţii Petru şi Pavel. Timp de trei zile, pînă duminică, 29 iunie a.c., nenumăraţi meşteri şi creatori populari, din diferite zone etnografice ale ţării, vor prezenta publicului diversitatea creaţiei populare româneşti. Prin demonstraţiile meşterilor, vechile meşteşuguri, practicate în lumea satului românesc,  îşi vor dezvălui tainele. (Roxana Vintilă)

ZALĂU - Un film porno a scos-o de la Bac
Directoarea unei şcoli din Zalău a fost suspendată din comisia de bacalaureat din care făcea parte, fiind sesizat şi Ministerul Educaţiei, după ce pe internet au apărut filme în care ea şi soţul său întreţineau raporturi sexuale, inspectorul şcolar general declarînd că situaţia este „regretabilă“. Profesoara a depus ieri o cerere de concediu, pentru o perioadă de o lună.

MSP - Pictograme antifumat
De la 1 iulie, România va avea pachete de ţigări cu pictograme, măsura completînd strategia Ministerului Sănătăţii Publice de luptă împotriva fumatului, alături de taxa pe viciu şi programul „Stop Fumat“. Pe fiecare pachet de ţigări vor fi imprimate imagini dure, însoţite de un text de tipul: „Fumatul poate provoca o moarte lentă şi dureroasă“. Pictogramele sînt expuse pînă la 30 iunie pe gardul Muzeului Naţional de Artă al României.

ARAD - Procesul hackerului, amînat
Procesul hackerului arădean Victor Faur, acuzat că a accesat ilegal servere ale NASA şi ale altor instituţii americane, a fost amînat pînă la 4 septembrie, pentru că la termenul de ieri judecătorii au constatat că mai multe documente de la dosar nu erau traduse din engleză în română. Procesul arădeanului a avut prima înfăţişare la 6 septembrie 2007. Atunci, la Arad au fost prezenţi reprezentanţi ai NASA, ai Marinei Americane şi ai Departamentului de Energie al SUA, care s-au constituit părţi civile împotriva lui Faur, solicitînd daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru pătrunderea ilegală în peste 150 de calculatoare.

BUCUREŞTI - „Un oraş fără trafic de droguri“
Aproximativ 100 de tineri au participat ieri la un marş organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) cu prilejul Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Abuzului de Droguri. „26 iunie e Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Abuzului de Droguri şi ne-am gîndit să organizăm un program desfăşurat sub sloganul «Bucureşti, un oraş fără trafic de droguri». Vrem să atragem atenţia autorităţilor locale şi opiniei publice din Bucureşti asupra pericolului pe care consumul de droguri îl prezintă pentru societatea noastră“, a declarat, Cosmina Simiean, director general DGASMB.

BRĂILA - Fetiţă căzută de la etajul V
O fetiţă de 5 ani a căzut miercuri seară de la etajul V al unui bloc din municipiul Brăila. Copilul fusese lăsat singur în casă de mama sa, care coborîse în faţa blocului pentru a face grătar cu un grup de prieteni. Căzătura nu i-a fost fatală micuţei, datorită faptului că a aterizat pe o porţiune de pămînt. Ea a suferit multiple traumatisme, medicii brăileni reuşind să o stabilizeze. Poliţia şi Protecţia Copilului au demarat o anchetă, iar dacă mama va fi acuzată de neglijenţă, fetiţa de 5 ani şi sora ei, în vîrstă de 4 ani, vor fi găzduite în regim de urgenţă într-un centru de plasament. (F.C.)

HUNEDOARA - Circulaţia pe DN 7, întreruptă
Traficul rutier pe DN 7, în judeţul Hunedoara, va fi întrerupt, în vederea executării unor lucrări de suprabetonare pe podul de peste Rîul Mureş, pe tronsonul cuprins între kilometrii 412 şi 413, în perioada 28 iunie, ora 6:00 – 30 iunie, ora 6:00, informează un comunicat al Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române. (Monalise Hihn)

DNA - Adrian Năstase, citat în alt dosar

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a fost aşteptat ieri în zadar la DNA, unde procurorii urmau să-i aducă la cunoştinţă începerea urmăririi penale într-un nou dosar. În urmă cu trei zile, politicianul a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor (CD) că a primit o nouă citaţie „legată de o nouă posibilă cauză penală“ (care ar fi de fapt „un dosar mai vechi, reciclat“), de data aceasta pe tema campaniei electorale din 2004. El a opinat că de această dată DNA îl acuză în calitate de preşedinte al PSD, pentru a putea fi trimis la instanţă, fără avizul CD. Politicianul este prezent la Forumul Crans Montana. (Violeta Fotache)

ICR - „Uspăţ“ cu rapsozii de la Vinerea
Mîine, începînd cu ora 19:00, la Institutul Cultural Român cîntă şi dansează 25 de săteni din Vinerea (Alba). Aduşi aici de Grigore Leşe în cadrul proiectului său lunar Ultimii Rapsozi, manifestarea de mîine, numită „Pe uspăţ“, este integrată în cadrul Nopţii Institutelor Culturale. Rapsozii vor îmbia musafirii să guste din bucatele pregătite ca la ei acasă.

MINORĂ ÎNSĂRCINATĂ - Părinţii refuză ajutorul Bisericii
Mitropolia Moldovei şi-a oferit suportul spiritual şi financiar pentru creşterea copilului în cazul în care fetiţa de 11 ani, rămasă însărcinată în urma unui viol, nu ar mai merge în Anglia pentru a face avort, însă părinţii fetiţei resping sprijinul oferit. Ei sînt hotărîţi să plece cît mai repede în Anglia, pentru că, spun ei, decizia comisiei ar putea veni prea tîrziu. Între timp, Tribunalul Neamţ a respins ca nefondată propunerea procurorilor de arestare a unchiului fetiţei, acuzat de viol. Tînărul de 19 ani nu este de găsit. Comisia Ministerului Sănătăţii, special formată pentru acest caz, hotărăşte azi dacă fetiţa poate face avort sau va păstra sarcina.

GORJ - Sinistraţi şi ieri, şi astăzi
Judecătorii Tribunalului Gorj au decis ieri că sinistraţii din Seciurile, localitate gorjeană în care s-a produs o alunecare de teren care a distrus 200 de case, nu pot fi despăgubiţi de SNL Oltenia, pe motiv că aceasta nu mai există. În paralel, fosta companie minieră a construit zeci de vile pentru directorii instituţiei, lideri de sindicat şi reprezentanţi ai Guvernului care „împrumutaseră“ cu ceva timp înainte calitatea de strămutaţi. Ei cumpăraseră cîteva cocioabe, grajduri şi coteţe în zonele în care ştiau că vor avea loc exploatări miniere, pentru a beneficia apoi de reconstrucţia unor vile de lux pe banii statului. (G. Mladin)

×
Subiecte în articol: observator bucuresti