x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania si integrarea - Sub sabia monitorizarii

Romania si integrarea - Sub sabia monitorizarii

de Aniela Nine    |    25 Mar 2006   •   00:00
Romania si integrarea - Sub sabia monitorizarii

Final de Consiliu European de primavara. Un Consiliu apreciat de presedintele Basescu ieri drept "Consiliul de dupa furtuna".

Corespondenta din Bruxelles
Final de Consiliu European de primavara. Un Consiliu apreciat de presedintele Basescu ieri drept "Consiliul de dupa furtuna". Presedintele si premierul Tariceanu au subliniat ca 1 ianuarie 2007 va fi data aderarii Romaniei la UE. Totusi, in cadrul discutiilor a aparut si posibilitatea continuarii monitorizarii Romaniei si dupa data aderarii, in special pe lupta anticoruptie. In opinia lui Basescu, Romania nu trebuie sa fie refractara la posibilitatea continuarii monitorizarii pe anticoruptie, ci, dimpotriva, trebuie sa manifeste o deschidere pentru a permite UE sa se convinga de situatia existenta. "Nu trebuie sa fim refractari pentru simplul motiv ca 15 ani n-am convins. Aici trebuie sa fim absolut de acord cu neincrederea care se manifesta daca nu cumva institutiile statului roman vor face pasi inapoi dupa ce Romania va primi unda verde pentru integrare la 1 ianuarie 2007."

DISCUTII. Premierul Tariceanu a tinut insa sa intervina pentru a sublinia ca ideea continuarii monitorizarii pe anticoruptie sau pe alt domeniu nu este o decizie deja luata la nivel de Comisie Europeana, ci doar o discutie pentru moment care se bazeaza pe experienta Uniunii cu celelalte tari. Basescu a fost de acord cu premierul, dar a adaugat ca pozitia pe care o va sustine Romania e ca o eventuala monitorizare "nu ne deranjeaza". Intrebat despre demersurile pe care Laszlo Tökes le-a facut privind amanarea aderarii Romaniei, Basescu a raspuns ironic: "E vreun stat membru numele asta? Doar statele membre pot avea obiectii in privinta aderarii. Domnul asta se exprima si el pe unde poate".

Cat priveste ratificarea Tratatului de aderare al Romaniei de catre Franta si Germania, presedintele Jaques Chirac si cancelarul Angela Merkel i-au spus presedintelui Basescu ca acest lucru se va intampla dupa raportul Comisiei Europene din luna mai.

×
Subiecte în articol: observator