x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România şi Polonia, poziţie comună în negocierea Brexit-ului

România şi Polonia, poziţie comună în negocierea Brexit-ului

11 Iul 2016   •   10:50
România şi Polonia, poziţie comună în negocierea Brexit-ului
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

România şi Polonia vor intra în negocierea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană cu aceeaşi poziţie, pentru a se asigura că românii şi polonezii care trăiesc în această ţară nu vor suferi de o limitare a drepturilor de care se bucură în prezent, au anunţat preşedinţii celor două ţări în timpul întâlnirii avute la summitul NATO de la Varşovia. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a adăugat că negocierile reprezintă o oportunitate de întărire a parteneriatului între cele două ţări.

 

La conferinţa comună a preşedinţilor României şi Poloniei, Klaus Iohannis a declarat că protejarea intereselor imigranţilor care lucrează în UE trebuie să fie prioritatea pe care cele două ţări o vor avea în negocierea ieşirii Marii Britanii din Uniune. "Brexit-ul, evident, este o temă care apare la toate întâlnirile, nu numai la cele de la nivel înalt. Suntem amândoi hotărâţi să ne implicăm în negocierile care vor avea loc pentru a rezolva în modul cel mai bun situaţia cetăţenilor noştri care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie. Eu sunt foarte hotărât să rămân în continuare implicat, împreună cu domnul preşedinte, într-un contact care ne permite să abordăm împreună chestiunea cetăţenilor români şi a cetăţenilor polonezi din Marea Britanie. Nu pentru a exagera ceva, doar pentru a le proteja interesele, fiindcă românii noştri merg acolo să muncească şi plătesc impozite şi taxe, şi acelaşi lucru este, evident, valabil şi pentru polonezii care merg în Marea Britanie", a spus Iohannis. La rândul său, Andrzej Duda a declarat că drepturile românilor şi polonezilor din Marea Britanie nu trebuie limitate. "Avem aproape un milion de polonezi în Marea Britanie, o jumătate de milion de români în Marea Britanie, de aceea aceştia sunt într-o situaţie similară - acolo locuiesc, acolo muncesc, acolo îşi realizează activitatea şi au dreptul ca drepturile lor să fie respectate, să nu fie reduse, limitate. Vorbim o voce unică şi mă bucur foarte mult că pot să contez pe colaborarea cu domnul preşedinte Iohannis, să avem grijă împreună de interesele concetăţenilor noştri din Marea Britanie", a spus Duda. El a adăugat că situaţia creată în urma Brexit-ului trebuie analizată, motivând că acesta va avea efecte asupra UE. "Cum se va dezvolta situaţia după referendum nu se ştie, sunt nişte riscuri, ştim foarte bine că unii sunt foarte nemulţumiţi de referendum, mai ales scoţienii, şi nu ştim înspre ce direcţie vor fi luate activităţile Uniunii Europene. Ştim cu toţii că Brexit îşi va spune cuvântul şi asupra situaţiei în Uniunea Europeană", a mai spus preşedintele Poloniei. Duda a precizat că România este un partener foarte apropiat al Poloniei, iar acest lucru aduce multe avantaje pentru ţara sa.

Discuţia despre situaţia imigranţilor din Marea Britanie a venit în contextul în care, un magazin românesc din localitatea Norwich a fost incendiat, vinerea trecută, poliţia din Anglia suspectând că a vot vorba de un act xenofob. Un miting de susţinere, la care au participat peste 100 de persoane, a avut loc a doua zi.

Preşedinţii celor două ţări doresc menţinerea drepturilor cetăţenilor UE din Marea Britanie

×