x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii au inventat cea mai rapidă cameră de filmat din lume

Românii au inventat cea mai rapidă cameră de filmat din lume

01 Iun 2009   •   00:00
Românii au inventat cea mai rapidă cameră de filmat din lume

Cea mai rapidă cameră de filmat digitală din lume, Phantom V12, utilizată la realizarea documentarului "Time Warp", difuzat de Discovery Channel, va fi prezentată anul acesta, în premieră, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, informează Mediafax. Camera video a fost concepută de o echipă de cercetători şi designeri români, din cadrul companiei Vision Research din Statele Unite.

Pe 5 şi 6 iunie, de la ora 11.30, participaţii la TIFF vor putea să descopere cum arată în slow-motion spargerea unui balon de săpun gigant sau a unui balon plin cu apă aruncat pe faţa cuiva. Demonstraţiile live vor fi realizate, în premieră în România, în curtea Muzeului de Artă din Cluj.

Vineri, 5 iunie, va avea loc o demonstraţie preliminară, iar pe 6 iunie vor fi recreate scene din documentarul "Time Warp", chiar la faţa locului, utilizând două camere Phantom simultan. Protagonistul filmărilor va fi clujeanul Andrei Palatkas, care a câştigat un concurs Discovery Channel realizând pe cont propriu un scurt film asemănător cu cele prezentate în documentar.

"Time Warp" este un program Discovery Channel în care un profesor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) foloseşte camera Phantom pentru a reda în slow motion fenomene pe care oamenii nu le pot percepe cu ochiul liber, deoarece se desfăşoară prea rapid. Cu ajutorul camerei Phantom, imaginile sunt capturate şi apoi redate cu încetinitorul, astfel încât o serie de fenomene aparent banale devin de-a dreptul spectaculoase.

Camera Phantom V12, singura disponibilă în Europa în acest moment, poate filma până la un milion de cadre pe secundă, fiind cel mai performant echipament de acest fel din lume. Un alt aspect legat de această cameră video este faptul că a fost concepută de o echipă de cercetători şi designeri români, din cadrul companiei Vision Research din Statele Unite. Compania este în prezent lider mondial în tehnologia de captură a imaginilor high speed şi are o reprezentanţă în România, unde sunt dezvoltate şi testate aceste echipamente.

Lansată în anul 2008, camera digitală Phantom V12 a fost folosită, printre altele, la realizarea promo-urilor Olimpiadei de la Beijing, precum şi în timpul galei SuperBowl 2009. În România, cu ajutorul camerelor digitale high speed produse de Vision Research, au fost realizate reclame şi promo-uri TV, videoclipuri muzicale, scene de film.

La Cluj, prezentarea acestui echipament care a impresionat industria cinematografică mondială va fi susţinută de Petru Pop (coordonator al echipei de cercetare Vision Research Romania), cu sprijinul companiei româneşti de producţie Dynamite.

Discovery Channel se numără printre cele mai de încredere branduri media din lume. Discovery Channel a început să emită în SUA, în anul 1985, îndeplinind viziunea fondatorului Discovery Communications, John Hendricks. Discovery Channel şi-a început extinderea internaţională în 1989, pătrunzând pe piaţa din Marea Britanie. În 1993, canalul a fost lansat pe pieţele din Asia şi America Latină. În Europa Centrală, canalul a fost lansat în Polonia, în 1996, apoi în anul următor, în România şi Ungaria. Discovery Channel este un post care se adresează, în principal, bărbatului tânăr şi modern, dornic să afle mai multe despre lumea în care trăieşte.

Unul dintre iniţiatorii şi fondatorii companiei Vision Research Inc. din Wayne, New Jersey, Statele Unite, a fost românul Alexandru Aciu, laureat al Premiului Edgerton pentru inventarea tehnologiei CMOS de captură a imaginilor high-speed. Pentru conceptul camerei Phantom v4.0, considerată una dintre cele 100 cele mai inovative tehnologii ale anului 2000, Alexandru Aciu şi Vision Research Inc. au primit R&D 100 Award al prestigioasei reviste R&D. Doi ani mai târziu, R&D le-a acordat acelaşi premiu pentru modelul Phantom v5.0. Originar din Timişoara, Alexandru Aciu a emigrat în Statele Unite, împreună cu soţia sa, în anul 1990. Pe data de 4 iunie 2004, după o lungă bătălie cu cancerul, Alexandru Aciu a încetat din viaţă. Contribuţia sa la dezvoltarea tehnologiei digitale în capturi de imagini high-speed este permanent completată de echipa de designeri români conduşi de Petru Pop. Patentul invenţiei acestei tehnologii care a revoluţionat procedeele de filmări high-speed poartă semnătura inventatorilor români Alexandru Aciu, Radu Corlan şi Petre Pop.

Înfiinţată la începutul anului 2002, casa de producţie de film şi televiziune Dynamite din Bucureşti s-a specializat în filmări table-top pentru industria de advertising din Europa. În toamna lui 2008, după aproape doi ani de colaborare cu echipa Vision Research pentru consultanţă şi testare a echipamentelor high-speed cu aplicaţii în industria cinematografică, Dynamite a devenit partener oficial pentru închirieri al companiei Vision Research International.

Ediţia a opta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se desfăşoară la Cluj-Napoca, în perioada 29 mai - 7 iunie. (V.A.)

×