x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romeo şi Julieta, varianta arabă: a fost nevoie de intervenţia ONU

Romeo şi Julieta, varianta arabă: a fost nevoie de intervenţia ONU

26 Noi 2013   •   15:57
Romeo şi Julieta, varianta arabă: a fost nevoie de intervenţia ONU

O poveste considerată în zonă un fel de “Romeo şi Julieta” în variantă modernă se derulează în aceste zile într-un centru de detenţie din Yemen - scrie BBC.

El şi ea s-au cunoscut în Arabia Saudită. Arafat – muncitor yemenit imigrant a cerut-o în căsătorie pe Huda – o saudită de 20 de ani. Părinţii fetei l-au refuzat, aşa că Huda a hotărât să fugă în Yemen şi să se mărite cu Arafat. Ajunşi în Yemen, cei doi au fost închişi imediat într-un centru de detenţie, acuzaţi că au trecut ilegal frontiera. Între timp, s-a dispus eliberarea lui Arafat, dar acesta refuză să plece din închisoare şi a rămas alături de iubita lui.

Tânăra saudită a depus o primă cerere de azil în Yemen prin intermediul UNHCR (Înaltul comisariat pentru refugiaţi, al ONU), dar a fost refuzată de Ministerul de Interne. Din fericire, cererea ei a ajuns în faţa judecătorilor yemeniţi.

UNCHR consideră că este foarte probabil ca “Julieta” să obţină câştig de cauză, dat fiind că, în cazul în care ar fi extrădată, ar putea fi omorâtă chiar de propria familie. Tânăra a completat un formular pentru determinarea statutului de refugiat iar în timpul acestei proceduri este sub protecţia Înaltului comisariat ONU şi nu poate fi deportată.

Cea mai mare problemă pare să fie presiunea pe care autorităţile saudite ar putea-o exercita asupra Yemenului, pentru deportarea “Julietei”. Relaţiile dintre cele două ţări vecine sunt încordate, marea şi bogata Arabie Sudită dominându-şi vecinul mai mic şi mult mai sărac. Sute de mii de yemeniţi lucrează în Arabia Saudită dar, recent, foarte mulţi au fost nevoiţi să se întoarcă în ţara lor, după ce saudiţii au început o campanie puternică de reducere a dependenţei de forţa de muncă străină. De aceea, publicul din Yemen vede în povestea dintre Arafat şi Huda, dincolo de love story, şi o ocazie de a-i sfida pe saudiţi.

Reprezentanţii UNHCR spun că, în cazul în care Yemenul va ceda presiunilor Arabiei Saudite, există un plan de rezervă prin care cei doi tineri să obţină azil şi să se căsătorească într-o altă ţară.

×
Subiecte în articol: romeo si julieta yemen arabia saudita