Printul tiganilor, Dorin Cioaba, a afirmat ca in luna iulie romii vor incerca din nou sa intre in Cartea Recordurilor. De aceasta data, tiganii vor impresiona cu cea mai mare cratita de inox si cel mai mai mare preparat specific tiganesc din lume, "sah hai mas", care va cantari 5 tone. Toata mancarea va fi donata saracilor, indiferent de etnie.
"Dupa ce am incercat prima data, am tinut legatura cu cei de la Cartea Recordurilor, care ne-au explicat ca trebuie sa ii anuntam cu doua saptamani inainte. Noi ne pregatim sa facem cel mai mare 'sah hai mas' din lume si pentru aceasta este nevoie si de o cratita mult mai mare. O sa o facem noi, caldararii, din inox, posibil sa fie cea mai mare cratita de inox din lume. Va avea trei metri diametrul si va fi mai joasa, de un metru inaltime, ca focul cu lemne sa cuprinda bine toate ingredientele din oala", a explicat Dorin Cioaba, pentru Agerpres.
Printul tiganilor a spus ca va angaja mai multi bucatari care se vor ocupa de prepararea mancarii, mai ales ca preparatul va fi compus din cinci tone de carne pe varza. Reteta este una specifica si se vor folosi mirodenii aduse din India.
Numita de regele Florin Cioaba 'sarmale varsate', aceasta mancare traditionala tiganeasca se consuma doar in zilele de sarbatoare de aceasta etnie.
Pentru prima data in acest an, 300 de caldarari stransi pe 26 ianuarie la Sibiu, la curtea fiului regelui Cioaba, Dorin, cu prilejul primului lor congres, s-au ospatat din cel mai mare ''sah hai mas'' din Romania, gatit intr-un cazan imens de 1,3 tone facut special pentru acest eveniment de cei mai iscusiti mesteri romi.
Dupa ce au tocat 850 de kilograme de varza si au transat alte 400 de kilograme de carne de porc, in mare parte carne grasa, cu slanina, cei 20 de bucatarii au carat 50 de kilograme de orez pe care l-au pus la fiert in apa fierbinte. ''Sah hai mas'' nu ar fi fost bun daca nu s-ar fi pus si o suta de kilograme de ceapa taiata marunt, peste care s-au presarat sare, boia, piper verde adus special din India, foi de dafin si alte ingrediente care nu au fost dezvaluite.
Tot efortul tiganilor caldarari a fost filmat si fotografiat pentru ca rezultatul sa fie omologat de Cartea Recordurilor. Familia Cioaba nu a adus un judecator de la Cartea Recordurilor, pentru ca acesta a cerut 6.000 de euro, iar omologarea se poate face si pe baza inregistrarilor video si foto, dar si a stirilor din mass-media. Totusi, cei de la Cartea Recordurilor nu au omologat recordul de la Sibiu, considerand ca nu a fost suficient de multa mancare pentru un nou record mondial.