Primul cetăţean român care a votat la acest scrutin, inclusiv primul care a ales conform noii legislaţii privind votul uninominal, a fost Dincă Marian Răzvan, de 35 de ani. El s-a prezentat la secţia de votare din Wellington sâmbătă, la ora 20,15 - ora României (30 noiembrie, ora 7,15 ora locală). În ansamblu, votul în străinatate s-a desfăşurat pe parcursul a 35 de ore. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral s-a încheiat luni, 1 decembrie, în SUA, la secţiile de vot de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Portland, la ora 7,00 (ora României), dar a început sâmbătă la 20,00, ora României, în prima secţie de votare deschisă la Wellington.
Procesul electoral s-a încheiat luni dimineaţa, la ora 7,00, ora României, în toate cele 221 de secţii de votare organizate pentru românii străinătate, ultimii care au fost la urne fiind românii de pe coasta de vest a Statelor Unite.
Până luni, la ora 00,00, ora României, la urne s-au prezentat 23.400 dintre românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor, deşi Ministerul Afacerilor Externe distribuise 620.000 de buletine de vot pentru Camera Deputaţilor şi, respectiv, Senat, informează Agerpres. Numărul total al cetăţenilor români care au votat în Italia, în cele 19 secţii, până la ora locală 21,00, a fost de 3.820 de persoane. La Chişinău au venit la urne, la cele patru secţii de votare, doar 2.304 cetăţeni.
Potrivit ultimelor estimări ale Ambasadei României de la Madrid, aproximativ 6.000 de români au votat pe tot cuprinsul acestei ţări, până la ora locală 20,00, iar în Madrid, până la închiderea urnelor, la cele două secţii au venit la vot aproximativ 600 de români. Circa 600 de români au participat la scrutin la cele patru secţii de votare amenajate pe teritoriul Belgiei, prezenţa la urne fiind cu mult sub cea înregistrată la precedentele alegeri, când s-au înregistrat aproximativ trei mii de persoane. MAE trimisese 144.000 de buletine de vot în Spania, 44.000 - în Italia şi 54.000 - în Republica Moldova.
La alegerile parlamentare din 2008 a fost pentru prima oara în istoria sistemului electoral din România când s-au acordat mandate în Parlament pentru reprezentarea românilor care locuiesc în afara ţării. Pentru patru mandate de deputaţi şi două de senatori s-au aflat în competiţie 38 de cetăţeni români, membri ai partidelor politice sau independenţi, care locuiesc fie în ţară, fie în străinătate, dar care au domiciliul stabil în România, conform reglementărilor în vigoare.
Scrutinul s-a desfăşurat în patru colegii pentru alegerea Camerei Deputaţilor - Europa de Vest, Europa de Est - Asia, SUA - Canada şi Africa - şi două pentru Senat - colegiile Europa - Asia şi Statele Unite. Pentru cele şase mandate de parlamentar, s-au înscris în competiţia electorală 38 de candidaţi. Potrivit noii legislaţii în domeniu, la secţiile de vot din afara graniţelor României, au putut vota numai cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află.
Citește pe Antena3.ro