x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a lansat programul “Prima maşină”. Scopul: sprijinirea tinerilor şi a sectorului industrial auto

S-a lansat programul “Prima maşină”. Scopul: sprijinirea tinerilor şi a sectorului industrial auto

de Gabriela Antoniu    |    06 Oct 2014   •   21:37
S-a lansat programul “Prima maşină”. Scopul: sprijinirea tinerilor şi a sectorului industrial auto
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Ministerul Economiei, Constantin Niţă a lansat ieri, în prezenţa premierului Victor Ponta, programul “Prima Maşină”, prin care se doreşte atât sprijinirea sectorului industrial auto, cât şi a tinerilor care doresc să-şi achiziţioneze o maşină nouă, sub 50.000 de lei, plus TVA, prin credit bancar. Programul se adresează în primul rând tinerilor între 18-35 de ani, care nu au mai deţinut o maşină proprietate personală. Premierul Victor Ponta a precizat că programul se adresează maşinilor noi, cu preţ mediu (de până la 11.500 euro), mai puţin poluante. Conform premierului, este posibil ca proiectul să fie votat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, pentru a putea fi demarat începând de la 1 noiembrie 2014. “Vrem să-l aplicăm de la început bine, fiindcă avem o tradiţie de idei bune pe care le aplicăm prost", a spus Ponta.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a precizat că iniţiativa se adresează tinerilor care ar putea astfel să îşi cumpere maşini noi şi nu la mâna a doua, după cum arată cifrele de pe piaţa auto locală. Conform acestora, vânzarea de autoturisme vechi e de trei ori ori mai mare decât vânzarea de maşini noi, iar tinerii românii au acces cu greu la un credit pentru achiziţia unui autoturism nou. Programul este accessibil şi persoanelor cu vârste mai mari de 35 de ani, dar ţinta iniţiatorilor acestui program sunt tinerii de până la 35 de ani, care vor avea prioritate. Ministrul Economiei a explicat că în acest program, statul va emite garanţii de stat pentru creditele contractate, iar garanţia va acoperi 50% din costul maşinii. Cei care vor să-şi achiziţioneze o maşină nouă prin acest program trebuie să achite un avans între 5 şi 10% din costul maşinii, programul fiind deschis atât achiziţionării de autoturisme noi din producţia internă, cât şi din import. Durata maximă de creditare este de 7 ani (84 de luni), programul fiind deschis tuturor instituţiilor financiar-bancare. Până în prezent, în program s-au înscris patru bănci. Programul ce ar urma să înceapă la 1 noiembrie se adresează exclusiv persoanelor fizice şi, conform estimărilor Ministerului Economiei, ar putea aduce în acest an vânzări de 2.500-3.000 maşini, la anul, de circa 20.000, precum şi o creştere a ponderii vânzărilor de maşinilor noi la 40%, în următorii doi ani, faţă de 25% în prezent.

“Prima casă” şi pentru românii din străinătate
Programul “Prima casă” va fi extins şi pentru românii care locuiesc în străinătate, a anunţat ieri Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achiziţiei sau construirii unei locuinţe de către persoanele cu cetăţenie română care locuiesc în străinătate şi au permis de şedere şi de muncă, eliberate de autorităţile statului în care lucrează. “Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate să îşi achiziţioneze sau să îşi construiască o locuinţă. În acelaşi timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă şi la creşterea gradului de utilizare a portofoliului de garanţii din Programul '', consideră ministrul Finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu. Până la 31 decembrie 2014, plafonul garanţiilor acordate exclusiv pentru achiziţionarea sau construirea de locuinţe pentru românii care locuiesc în străinătate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul rămas nealocat sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul Programului Prima casă.

×