x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Sacrificiu egal"

"Sacrificiu egal"

de Violeta Fotache    |    10 Iul 2009   •   00:00
 "Sacrificiu egal"
Sursa foto: Cristian Nistor/AGERPRES

Lipsa banilor pentru sporurile magistraţilor şi subfinanţarea cronică a sistemului judiciar ne-au adus a treia zi de protest al magistraţilor, tot mai multe instanţe raliindu-se acţiunii de suspendare a proceselor pentru trei ore zilnic. Preşedintele CSM, ministrul Justiţiei şi primul-ministru fac apel la magistraţi.



Deşi au fost instanţe care au suspendat temporar şedinţele de judecată, există şi instanţe unde procesele s-au judecat fără întreruperi. Deşi asociaţii profesionale ca AMR şi UNJR se luptă pentru anularea ordinului de suspendare a plăţii sporului de 50% pentru solicitare neuropsihică, există şi magistraţi care pe forumul judecătorilor dezaprobă "ieşirea în piaţa publică" şi se arată gata să renunţe la aceşti bani pentru o perioadă. "Re­nun­ţăm la sporul de 50%, înţelegând situaţia de criză în care se află întregul sistem statal, dar să se ia măsuri pentru completarea schemelor de magistraţi", arată pe forumul respectiv o judecătoare cu rang de tribunal.  "Nouă ni se cere să facem un sacrificiu în mo­mentul de criză, solicitare care ar părea de bun-simţ dacă n-ar fi alte ministere privilegiate, cum sunt Mi­nisterul Turismului, cel al Tineretului şi Sportului, cel al Mediului, unde se cheltuieşte banul public în plus. Să facem sacrificii toţi, în mod egal, fie că vorbim despre domeniul bugetar, fie că vorbim despre domeniul privat", ne-a declarat Horaţiu Dumbravă, judecător la Curtea de Apel Târgu-Mureş.

PREMIERUL CERE ÎNŢELEGERE

Primul-ministru, Emil Boc, face apel către magistraţi să înţeleagă constrângerile impuse de criză şi să lucreze normal. Premierul le-a cerut judecătorilor şi procurorilor să înţeleagă că acordarea unor sporuri ridicate creează mari presiuni asupra bugetului într-o perioadă de criză. Primul-ministru le-a cerut magistraţilor să-şi continue activitatea în mod normal, susţinând că Guvernul ar aloca imediat fondurile aferente dacă ar dispune de resurse. Boc a amintit că, prin două decizii, Curtea Constituţională a tranşat în favoarea Guvernului conflictul dintre puterea judecătorească şi cea executivă şi a arătat că este nevoie de echilibru, moderaţie şi dialog pentru rezolvarea problemelor din sistem.

CSM CERE MEDIEREA PREŞEDINTELUI
Prezent la conferinţa de presă a asociaţiilor magistraţilor, preşedintele CSM, judecătorul Virgil An­dre­ieş, a luat act de poziţia acestora şi a declarat că Ple­nul CSM urmează să ana­lizeze situaţia din justiţie. Totodată, şeful CSM a făcut un apel către magistraţi la calm şi raţiune, pentru ca actul de justiţie să nu aibă de suferit. Virgil Andreieş a rea­mintit faptul că, în nenumărate rânduri, a cerut Executivului să so­lu­ţioneze funcţionarea sistemului judiciar. Oficialul s-a referit la taxele de timbru obţinute de Justiţie, transferate la consiliile locale, care le-au folosit "la activităţi sportive sau să pună borduri, în condiţiile în care în justiţie nu mai sunt bani de citaţii sau de consumabile". În final, Virgil Andrieş a spus că înţe­lege disperarea magistraţilor, însă a atras atenţia că aceştia trebuie să-şi păstreze o poziţie de echilibru. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a cerut CSM să cla­rifice situaţia din justiţie şi să solicite judecă­torilor să nu mai întrerupă cursul judecăţii, arătând că "există un conflict care, dacă nu va fi rezolvat, va trebui mediat de preşedintele Traian Băsescu". La finalul şedinţei de plen a CSM, şi preşedintele Consi­liului a declarat că, din cauza stă­rii critice din siste­mul judiciar, este nevoie de o discuţie cu cele trei puteri ale statului, sub medierea şefului statului.

Citiţi şi SCRISORILE MINISTRULUI / Apel către CSM şi judecători

Citiţi şi transcrierea înregistrării audio

×
Subiecte în articol: observator