x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rezultatul negocierilor cu FMI. Taxe noi, majorări de accize, creşterea salariului minim

Rezultatul negocierilor cu FMI. Taxe noi, majorări de accize, creşterea salariului minim

04 Noi 2013   •   19:29
Rezultatul negocierilor cu FMI. Taxe noi, majorări de accize, creşterea salariului minim

Premierul Victor Ponta a anunţat, într-o conferinţă de presă, concluziile negocierilor cu instituţiile financiare internaţionale privind bugetul de stat pe 2014.
"Am finalizat cu bine astă-seară negocierile cu instituţiile internaţionale - FMI, CE şi Banca Mondială - referitoare la bugetul pe 2014. Evident, nu a fost vorba de nişte discuţii uşoare sau facile, au fost abordate probleme extrem de dificile şi alegeri dificile legate de priorităţi", a precizat primul ministru.

Iată câteva dintre reglementările stabilite în cadrul negocierilor:

- salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, urmând să fie operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi.

- vor fi continuate negocierile pentru stabilirea gradului de creştere a salariilor medicilor rezidenţi şi a profesorilor debutanţi, categorii profesionale despre care Victor Ponta a precizat că este nevoie în luarea unei decizii de creştere salarială.

- majorarea accizei la carburanţi, de la 1 ianuarie 2014 urmând a fi aplicată o acciză suplimentară de 0,07 euro pe litrul de benzină. Banii obţinuţi vor merge in fondul special pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

- indexarea accizelor în raport cu inflaţia.

- introducerea unui impozit pentru construcţii speciale, aplicat doar persoanelor juridice. Construcţiile vizate de acest nou impozit vor fi detaliate în cursul săptămânii viitoare.

- toate pensiile vor fi indexate cu 3,74 la sută la 1 ianuarie 2014

- contribuţiile sociale plătite de angajator vor scădea cu 5% la mijlocul anului viitor, mai exact la 1 iulie 2014,  cu obligaţia guvernului de a indentifica până la 1 iulie resursele necesare pentru un impact bugetar neutru.

- creşterea redevenţelor la resurse minerale cu 25%, mai puţin cele la petrol şi gaze.

- deficitul bugetar în 2014 va fi de 2,2 la sută din PIB,  majorarea de 0,2 % fiind convenită cu reprezentanţii FMI, chiar în condiţiile unui PIB cu prognoză de creştere .

- CFR Marfă va intra într-o nouă procedură de privatizare, acţiunea prioritară fiind adoptarea până în decembrie a bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei.

×