x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Salvare la pământ, anchetă la vârfuri. Şefii STS încearcă să-i scoată vinovaţi pentru nedepistarea epavei avionului prăbuşit în Apuseni chiar pe victime

Salvare la pământ, anchetă la vârfuri. Şefii STS încearcă să-i scoată vinovaţi pentru nedepistarea epavei avionului prăbuşit în Apuseni chiar pe victime

de Jurnalul National    |    04 Feb 2014   •   21:27
Salvare la pământ, anchetă la vârfuri. Şefii STS încearcă să-i scoată vinovaţi  pentru nedepistarea epavei avionului prăbuşit în Apuseni chiar pe victime
Sursa foto: Catalin Cadan/Mediafax Foto

Ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni ajunge încet, încet la personajele cu funcţii care trebuiau să gestioneze criza. Dosarul întocmit de procurorii din Alba a fost declinat către Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General, ceea ce înseamnă că ofiţeri superiori din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sau chiar generalul Tudor Tănase, şeful Compartimentului de Căutare şi Salvare din cadrul ROMATSA, vor fi căutaţi în sfârşit de procurori. STS a precizat într-un comunicat de presă că medicul Radu Zamfir nu a trimis prin 112 coordonatele geografice ale locului unde a căzut avionul: “Serviciul de Telecomunicaţii Speciale protestează ferm faţă de afirmaţiile potrivit cărora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dânsul a descris doar ce vedea în jurul său şi pe un ecran de telefon mobil, începând cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicând ca şi coordonate ora afişată pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1, care, evident, nu sunt cooordonate geografice. Doctorul Sorin Ianceu nu a sunat la 112”.

Medicul Sorin Ianceu a declarat în schimb la un post TV că telefoanele sale au fost distruse în impactul aeronavei, dar că a comunicat cu cei de la 112 folosind telefonul medicului Radu Zamfir. Ianceu a spus că le-a indicat celor de la 112 faptul că epava se află la jumătatea distanţei dintre Horea şi Beliş. “Ştiam localităţile între care s-a prăbuşit avionul. Ar trebui să existe aceste înregistrări. În acele momente nu ne-am gândit să ne înregistrăm telefoanele ca să ne justificăm. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Eu nu ştiu să ofer coordonate GPS dintr-un smartphone. Am încercat să scoatem coordonatele din aplicaţia Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus că trebuie să aşteptăm un SMS de la un operator de telefonie mobilă care să conţină şase cifre, pe care să îl dăm mai departe şi în funcţie de acesta ne vor localiza. Eu nu îmi aduc aminte să fi primit vreun mesaj”, a declarat Ianceu.

Medicul a spus că au luptat până în ultimul moment să o salveze pe studenta Aura Ion: “Doctorul Calu şi-a dat foc costumului de sală, pe care l-a aprins cu ajutorul unui parfum. Am adus-o şi pe Aura aproape de foc, dar nu o puteam ridica de jos. Avea o leziune de coloană cervicală, era tetraplegică. Nu o puteam ţine în picioare. Am acoperit-o, i-am dat hainele de pe noi, am adus-o lângă foc. Din nefericire, după patru ore şi jumătate, sau cinci ore de la prăbuşire, a intrat în stop cardiorespirator. Radu Zamfir a încercat cu disperare să o salveze. I-a făcut masaj cardiac şi manevre de resuscitare 40 şi ceva de minute. Am luptat toţi pentru acest copil până în ultimul moment”.

Ancheta poate dura ani
În urma accidentului, procurorii din Alba Iulia au deschis o anchetă. Aceasta va fi preluată, conform unui comunicat al Parchetului General, de procurorii militari. “Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat un prim stadiu al cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din data de 20.01.2014, efectuându-se până în prezent: cercetarea locului producerii accidentului; ridicarea mijloacelor materiale de probă; audierea persoanelor vătămate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă etc. Au fost audiaţi 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum şi cele cinci persoane vătămate. Din actele de urmărire penală realizate până în prezent a rezultat că se impune audierea unor persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului, cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, persoane având calităţi ce atrag competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare”, se arată în comunicat.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat că soluţionarea dosarului în cazul accidentului aviatic poate dura luni sau chiar ani. “În cel mai bun caz, de ordinul lunilor va fi anchetat, dar celelalte dosare similare au durat de ordinul anilor, depinde cât de complicat a fost. De regulă, depunerea raportului constituie o problemă fiindcă până nu se clarifică toate aspectele, nu se grăbesc inspectorii să formuleze concluzii şi putem să-i înţelegem, ei sunt experţi în domeniul lor”, a spus Lazăr, citat de Agerpres.


×
Subiecte în articol: tragedie aviatica apuseni