x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salvaţi pădurile virgine!

Salvaţi pădurile virgine!

de Elena Stan    |    25 Oct 2011   •   21:00
Salvaţi pădurile virgine!

Romania detine 65% din padurile virgine si cvasivirgine din Europa, dar acest patrimoniu mondial se afla in pericol de deteriorare, potrivit organizatiei World Wide Fund (WWF) Romania. Organizatia a tras un semnal de alarma prin lansarea de ieri a campaniei 'Salvati padurile virgine'. Scopul campaniei lansate alaturi de ambasadorii si sustinatorii organizatiei este de a pune sub protectie cele 250.000 de hectare de paduri virgine din tara noastra, din cele 322.000 de hectare existente in Europa. Reprezentantii organizatiei considera ca era necesara lansarea acestei campanii, deoarece peste 80% dintre padurile virgine din Romania nu au, la ora actuala, nici o forma de protectie, fiind in pericol de a fi distruse in mod legal.

'Desi salvarea padurilor si conservarea biodiversitatii din tara noastra reprezinta o misiune importanta, putem afirma ca prioritatea zero a acestei misiuni o constituie padurile virgine. Aceasta parte a naturii nu va putea fi reconstruita niciodata si, odata pierduta, ramane pierduta pentru totdeauna. Avand in vedere ca suntem printre ultimii europeni care ne mandrim cu o asemenea comoara, este obligatia noastra morala de a pastra aceste tinuturi intacte si de a lasa o bucatica de salbaticie si copiilor nostri', a declarat Magor Csibi, director WWF Romania.

In ultimii 40 de ani, suprafetele acoperite de paduri virgine au scazut in mod constant, de la aproximativ 600.000- 650.000 ha, ceea ce reprezenta 10%-12% din Fondul Forestier al Romaniei, pana la 5% cat are acum, intre 218.500-246.700 ha. Majoritatea padurilor virgine si cvasivirgine, cum sunt de fag sau cu amestecuri de fag-brad-molid si se regasesc in zonele inalte din munti. Aceste paduri pot fi gasite in zona centrala si de sud a Muntilor Carpati, cu precadere in partea de sud-est a tarii, fiind tipice pentru Muntii Carpati si zonele continentale ale Europei. Pana acum, aceste paduri au supravietuit 'ocrotite' doar de inaccesibilitatea si valoarea economica scazuta a lemnului de fag in anii 1970- 1980. Padurile virgine situate la altitudini joase sunt extrem de rare, reprezentand 1,8% din totalul padurilor virgine, se gasesc in Zarand – Dealurile Drocea, 3.000 ha, Campia Vlasiei, 1.300 ha si in Delta Dunarii, 300 ha, si sunt reprezentate de padurile de stejar.

Padurile naturale si seminaturale reprezinta mai mult de jumatate din suprafata impadurita a Romaniei, gazduind peste 60% din populatia de ursi a Europei si aproximativ 30% din populatia de lupi, potrivit informatiilor furnizate de WWF. Suprafata acoperita de paduri in tara noastra este de 6,4 milioane de hectare, reprezentand 26,7% din teritoriul tarii, insa ne situam sub media europeana, de 32,8%.

WWF a inaintat o petitie catre Ministerul Mediului si Padurilor, prin care solicita sa ia masurile necesare pentru protejarea acestor paduri in cel mai scurt timp. Aceasta petitie, care isi propune sa schimbe legislatia si sa protejeze padurile virgine, a fost lansata in direct la Antena 3 si poate fi semnata pe site-ul www.padurivirgine.ro.

×
Subiecte în articol: observator salvare paduri virgine