x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Săptămâna Globală a Antreprenoriatului

Săptămâna Globală a Antreprenoriatului

de Loreta Popa    |    22 Oct 2009   •   00:00

Antreprenorii reprezintă motorul oricărei economii. În România se simte o nevoie acută de idei care să pună în mişcare acest motor neuns de 50 de ani, dar mai ales de tineri care să-şi asume astfel de responsabilităţi.

De aceea invitaţia la Global Entrepreneurship Week, acest adevărat festival internaţional al antreprenoriatului, este binevenită. În România, gazdele GEW 2009 sunt Junior Achievement România (JAR) şi GEA Strategy & Consulting având ca partener organizator Fundaţia Gentica.

Tinerii erau educaţi în perioada comunistă să vadă în antreprenor exploatatorul, persoana fără scrupule, care nu se dă în lături de la nimic, mergând până la încălcarea legii şi a oricăror valori morale, pentru câştigul personal. În ciuda eforturilor serioase făcute în ultimii ani pentru creşterea coeficientului de încredere în valoarea antreprenoriatului de genul organizării de conferinţe, implicării masive a antreprenorilor în acţiuni de caritate sau în favoarea comunităţii şi a mediului înconjurător, prezentarea în presă a succeselor acestora bazate pe profesionalism şi etică, rezultatul este departe de a fi semnificativ.

Săptămâna Globală a Antreprenoriatului are la bază un proiect de succes, Entrepreneurship Week, iniţiat în urmă cu mai mulţi ani de Fundaţia Erwin Marion Kauffman, al cărui obiectiv principal este promovarea spiritului inovator în rândul tinerilor. Prin întâlniri şi discuţii cu antreprenori şi investitori, prin participarea la seminarii şi conferinţe, tinerii descoperă realmente ce presupune cu adevărat să-ţi asumi acest rol.

S-au convins că noua direcţie în climatul antreprenorial asociază succesul cu principiile sociale şi economice şi mai ales că succesul nu este legat de un anumit domeniu de activitate. Reuşita apare acolo unde există iniţiativă, motivaţia de a-şi atinge obiectivele, profesionalism, multă putere de muncă şi tenacitate. Pentru o săptămână, milioane de tineri din întreaga lume, inclusiv din ţara noastră, vor lua parte la cea mai mare sărbătoare a antreprenoriatului, o mişcare globală care încurajează confruntarea ideilor şi culturilor în jurul a ceea ce înseamnă să fii întreprinzător.

Pe întreg mapamondul are loc Săptămâna Globală a Antreprenoriatului (Global Entrepreneurship Week sau GEW). Elevi, studenţi, profesori, antreprenori, angajaţi şi lideri din 82 de ţări vor susţine ideea antreprenoriatului prin evenimente, proiecte şi programe, urmărind să inspire tânăra generaţie şi să o orienteze către inovaţie, imaginaţie şi creativitate. Tinerii îşi vor explora potenţialul comunicând, participând la rezolvarea problemelor din comunităţile lor şi urmând exemplele celor care au reuşit.

Vor fi schimburi de idei între participanţi, se vor descoperi acele resurse interioare şi exterioare fiecăruia, necesare în procesul de construire a carierei, se va urmări conştientizarea propriilor limite şi depăşirea acestora, înţelegerea profundă a propriilor nevoi şi clarificarea celor mai potrivite căi de împlinire a acestora şi crearea de noi relaţii cu alţi tineri.

Între 16 şi 22 noiembrie 2009 tinerii îşi vor explora potenţialul comunicând, participând la rezolvarea problemelor din comunităţile lor şi urmând exemplele celor care au reuşit. În această a doua ediţie în România, organizatorii îşi propun implicarea a zeci de mii de tineri români în activităţi ce le vor dezvolta spiritul antreprenorial, capacitatea de inovare şi creativitatea, în jurul celor mai importante probleme ale societăţii, de la combaterea poluării până la schimbările climatice.

Şapte zile, patru obiective ­ promovarea antreprenoriatului ca şi alternativă profesională tinerilor cu vârstă de până în 30 de ani care, altfel, nu l-ar fi luat în considerare; depăşirea barierei graniţelor naţionale pentru a conecta persoane şi organizaţii ce vor descoperi noi idei la intersecţia dintre culturi şi discipline; implicarea antreprenorilor activi din toată lumea în pregătirea noii generaţii de talente întreprinzătoare; demonstrarea liderilor de opinie din domeniu şi celor cu autoritate că antreprenoriatul este un element central al bunăstării şi dezvoltării economice.

×
Subiecte în articol: observator