Pe români, voluntariatul nu-i inspiră. Cu actele de donaţie în bani nu se împacă prea bine. Iar când vine vorba să ajute, absolut dezinteresat, o persoană străină nu se înghesuiesc. Cel puţin asta reiese dintr-un studiu legat de atitudinea caritabilă la nivel mondial "World Giving Index".
În cercetarea realizată de Fundaţia Charities Aid pe baza unui sondaj Gallup, românii ocupă poziţia 142 din 153.
Un loc codaş destul de justificat, dacă ţinem cont de faptul că, potrivit autorilor studiului, oamenii sunt dispuşi să ofere bani atunci când sunt fericiţi, mai degrabă decât atunci când sunt bogaţi. Iar românii n-au ocupat niciodată locuri fruntaşe nici în clasamentele privind nivelul de trai, nici în cele privind fericirea.
Participanţii la sondaj au fost rugaţi să spună dacă în ultima lună au dat bani pentru organizaţii sau cauze caritabile, să aprecizeze, pe o scară de la 1 la 10 cât de fericiţi sunt şi să evalueze timpul pe care l-au acordat voluntariatului şi ajutorării unei persoane străine.
În cazul românilor a reieşit că 14% donează bani, 5% sunt implicaţi în activităţi de voluntariat, iar ceva mai mulţi, 28%, susţin că ajută o persoană străină.
Cei mai generoşi cetăţeni ai "satului global" sunt australienii. Peste 70% din ei donează bani, 38% fac muncă voluntară, iar 64% ajută un străin. La egalitate se situează neozeelandezii, urmaţi de locuitorii Irlandei şi ai Canadei. Aproape la fel de generoşi sunt elveţienii, americanii, olandezii, britanicii, siri-lankezii, austriecii.
Campionii donaţiilor în bani sunt maltezii (83% din polulaţie). Turkmenii se implică cel mai mult în activităţile organizaţiilor caritabile (61% din totalul populaţiei). Iar dacă ai nevoie de ajutorul unui străin pentru a ieşi dintr-o încurcătură, ideal ar fi să dai peste un liberian.
Cetăţenii din Liberia s-au plasat pe primul loc atunci când vine vorba despre sprijinul acordat unei persoane necunoscute (76% din totalul populaţiei).
Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Ucraina, Burundi şi Madagascar.