x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sardeluță marinată, recunoscută de Comisia Europeană ca noua specialitate tradițională garantată românească

Sardeluță marinată, recunoscută de Comisia Europeană ca noua specialitate tradițională garantată românească

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2024   •   00:20
Sardeluță marinată, recunoscută de Comisia Europeană ca noua specialitate tradițională garantată românească
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Comisia Europeană aprobă o nouă specialitate tradițională garantată românească: Sardeluță marinată. Aceasta se adaugă pe lista celor 3 617 produse deja protejate.

Potrivit unui comunicat al CE, Sardeluța marinată se obține prin marinarea șprotului (se pot obține astfel trei feluri diferite, în funcție de ingredientele utilizate la marinat) și apoi umplerea acestuia cu umplutura dorită. Prin adăugarea unui sos pe bază de vin, a uleiului de floarea-soarelui sau a uleiului de floarea-soarelui cu ardei iute peste șprotul marinat și aromatizarea acestuia cu diferite ingrediente, produsul dobândește gusturi distincte, cu calități organoleptice specifice.

În mod tradițional se utilizează următoarele ingrediente pentru marinarea peștelui: sare fără iod, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, frunze de dafin, piper întreg și semințe de coriandru.

Denumirea produsului indică specificitatea materiei prime – șprotul cu cap și eviscerat – și metoda de preparare (marinarea), arată Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, noua denumire se va adăuga pe lista celor 3 617 produse deja protejate disponibile în baza de date Ambrosia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Sardeluță marinată specialitate sprot