Şapte est-europeni – din care şase români şi un albanez – au fost inculpaţi vineri pentru fraude cibernetice de un milion de dolari. Ei sunt acuzaţi că au vândut pe eBay şi pe alte saituri similare bunuri de lux inexistente, de la bărci şi automobile la bijuterii, ceasuri şi alte obiecte de mare valoare.
Pentru cei şapte inculpaţi, Interpol a emis notificări de cod roşu, solicitând asistenţă pentru capturarea fugarilor. Doar unul dintre cei inculpaţi săptămâna aceasta a fost arestat, în 2010, dar a fost eliberat, datorită întârzierii trimiterii probelor vinovăţiei sale în România. Potrivit rechizitoriului prezentat vineri, 25 octombrie, într-o instanţă din New York, liderul grupului infracţional este Nicolae Popescu, el fiind inculpat alături de românii Daniel Alexe, Dumitru Daniel Bosogioiu, Ovidiu Cristea și Dragomir Razvan şi de albanezul Fabjan Meme. Nu se cunoaşte numele adevărat al celui de al şaselea român pentru care s-a emis mandat de arestare, dar se ştie că foloseşte pseudonimele: George Skyper şi Tudor Barbu Lăutaru.
Potrivit autorităților americane, inculpații au postat reclame pe eBay, Cars.com, AutoTrader.com și CycleTrader.com pentru autoturisme, motociclete, bărci şi altele, la prețuri de la 10.000 de dolari (6.000 de lire sterline) la 45.000 dolari (27.000 lire sterline) și au trimis cumpărătorilor certificate frauduloase de titlu și alte documente pentru a-i convinge că tranzacțiile de vehicule au fost legitime.
În unele cazuri, au pozat ca dealeri auto ai unor companii inexistente în SUA, mergând până acolo încât au creat site-uri false pentru dealeri. Cei şapte au folosit paşapoarte false pentru a deschide conturi bancare în Statele Unite.
Banda celor şapte est-europeni a activat în Statele Unite începând cu anul 2006 (cel puţin), iar poliţia a identificat deja peste 800 de victime care au trimis bani pentru ceasuri Rolex, maşini, yahturi, chiar avioane inexistente. Se estimează că aprope 1.000 de persoane, din întreaga lume, au pierdut în tranzacţiile false ale celor şapte peste un milion de dolari.
Liderul grupării infracţionale, Nicolae Popescu, în vârstă de 32 de ani, fusese reţinut, în baza unui mandat de arest preventiv de 29 de zile, dar pentru că nu au fost trimise la termen, către instanţa din România, probele vinovăţiei sale, timpul a expirat şi Popescu a fost eliberat.