x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sase tarani contra Bechtel

Sase tarani contra Bechtel

03 Aug 2004   •   00:00

OBSERVATOR

In satul Chiribis, sase sateni nu vor sa cedeze in fata insistentelor americanilor de la Bechtel, care au nevoie sa le inchirieze pamanturile pentru lucrarile la autostrada Bors - Brasov. Bechtel ofera anual o chirie de 240 euro pe un hectar de teren, plus o despagubire de 325 euro pentru recolta pierduta. Mai multi proprietari ai unor terenuri din judetul Bihor ce urmeaza sa fie strabatute de autostrada Bors-Brasov refuza sa inchirieze companiei constructoare pamanturile.
LUCIAN MIHAI

Compania Bechtel trebuia sa inceapa constructia autostrazii Bors-Brasov la 4 iulie, de Ziua Nationala a Statelor Unite, dar lucrarile nu au inceput pana in prezent, fiindca autoritatile nu au reusit sa puna terenul la dispozitia constructorilor, informeaza saptamanalul Bihoreanul.

OPOZITIE. Firma ame-ricana incearca sa inchirieze pe cont propriu terenurile de la oameni, insa unii sateni se opun. Saptamanalul citat da ca exemplu satul Chiribis, unde 6 dintre cei 27 de sateni care nu au vrut de la inceput sa cedeze in fata insistentelor ame-ricanilor continua sa refuze ofertele Bechtel. "N-am teren de inchiriat. E cel mai bun pamant din sat, poate anul viitor o sa vreau sa-l vand", a declarat Lucian Porumb, a carui familie detine 1,7 hectare de teren agricol in zona nodului de autostrada ce va fi construit la Chiribis. Pentru ca statul nu i-a expropriat nici acum pe localnici, compania vrea sa inchirieze de la ei 20 de hectare pentru ridicarea unei baze. "N-am nimic cu americanii, dar nu vreau sa ma tina cu terenul inchiriat zece ani, sa nu ma pot prinde de el. De ce nu-l cumpara nici ei, nici statul?", a spus Porumb.

Localnicii se tem ca daca isi inchiriaza terenul si acesta va fi ocupat de cladiri, nu vor mai avea drepturi asupra lui ani de zile, iar daca il cedeaza statului vor primi bani putini. "Cu statul nu faci afaceri, ca te insala. O sa ne propuna bani de nimic si o sa ni-i plateasca numai dupa ce vom face greva foamei, ca angajatii de la CET, in fata Prefecturii", a afirmat Lucian Porumb. Bechtel ofera o chirie de 240 euro/an pe un hectar de teren, plus o despagubire de 325 euro pentru recolta pierduta. "Banii sunt un bonus de la firma pe care ii primesc fara sa mai lucreze pamantul", a declarat Oliver Laczi, un reprezentant al firmei, care se ocupa de contracte.

PLANURI. Americanii au promis inclusiv ca vor angaja cate un membru din fiecare familie care inchiriaza terenul, fiindca este nevoie de forta de munca. Situata intre Suplacul de Barcau si Bors, baza de la Chiribis are o importanta strategica. Acolo va fi ridicat un parc cu dormitoare pentru 2.000 de angajati, cantine, birouri, terenuri de fotbal si baschet. Insa, pana nu semneaza toti localnicii, americanii nu se pot apuca de lucru.

"Noi cautam posibilitati de a inchiria anumite facilitati de-a lungul aliniamentului autostrazii, inclusiv terenuri, dar nimic nu a fost finalizat pana in acest moment si nu ne asteptam ca procesul sa creeze probleme", a declarat Iva Zagar, ofiter de relatii publice al companiei americane. "Firma nu inchiriaza decat terenul care oricum va fi expropriat peste doua luni, asa ca degeaba se impotrivesc oamenii", considera si Ioan Baliban, primarul comunei Tauteu.

PROIECT

Autostrada Bors-Brasov va masura 415 kilometri lungime, va avea cate doua benzi de 7,5 metri pe fiecare parte si va numara 300 de poduri, 73 de pasaje peste autostrada si 19 noduri rutiere, reprezentand cel mai mare proiect de autostrada din Europa. Proiectul a fost impartit in opt segmente, iar in acest an trebuie sa inceapa lucrarile la segmentele Campia Turzii-Cluj Vest si Suplacul de Barcau-Bors.
×
Subiecte în articol: observator