OBSERVATOR
In satul Chiribis, sase sateni nu vor sa cedeze in fata insistentelor americanilor
de la Bechtel, care au nevoie sa le inchirieze pamanturile pentru lucrarile la autostrada Bors - Brasov. Bechtel ofera anual o chirie de 240 euro pe un hectar
de teren, plus o despagubire de 325 euro pentru recolta pierduta.
Mai multi proprietari ai unor terenuri din judetul Bihor ce urmeaza sa fie strabatute de
autostrada Bors-Brasov refuza sa inchirieze companiei constructoare pamanturile.
LUCIAN MIHAI
Compania Bechtel trebuia sa inceapa constructia autostrazii Bors-Brasov la 4 iulie, de Ziua Nationala a Statelor Unite, dar lucrarile nu au inceput pana in prezent, fiindca autoritatile nu au reusit sa puna terenul la dispozitia constructorilor, informeaza saptamanalul Bihoreanul.
OPOZITIE. Firma ame-ricana incearca sa inchirieze pe cont propriu terenurile de la oameni, insa unii sateni se opun. Saptamanalul citat da ca exemplu satul Chiribis, unde 6 dintre cei 27 de sateni care nu au vrut de la inceput sa cedeze in fata insistentelor ame-ricanilor continua sa refuze ofertele Bechtel. "N-am teren de inchiriat. E cel mai bun pamant din sat, poate anul viitor o sa vreau sa-l vand", a declarat Lucian Porumb, a carui familie detine 1,7 hectare de teren agricol in zona nodului de autostrada ce va fi construit la Chiribis. Pentru ca statul nu i-a expropriat nici acum pe localnici, compania vrea sa inchirieze de la ei 20 de hectare pentru ridicarea unei baze. "N-am nimic cu americanii, dar nu vreau sa ma tina cu terenul inchiriat zece ani, sa nu ma pot prinde de el. De ce nu-l cumpara nici ei, nici statul?", a spus Porumb.
Localnicii se tem ca daca isi inchiriaza terenul si acesta va fi ocupat de cladiri, nu vor mai avea drepturi asupra lui ani de zile, iar daca il cedeaza statului vor primi bani putini. "Cu statul nu faci afaceri, ca te insala. O sa ne propuna bani de nimic si o sa ni-i plateasca numai dupa ce vom face greva foamei, ca angajatii de la CET, in fata Prefecturii", a afirmat Lucian Porumb. Bechtel ofera o chirie de 240 euro/an pe un hectar de teren, plus o despagubire de 325 euro pentru recolta pierduta. "Banii sunt un bonus de la firma pe care ii primesc fara sa mai lucreze pamantul", a declarat Oliver Laczi, un reprezentant al firmei, care se ocupa de contracte.
Citește pe Antena3.ro