x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satu Mare / Carte închinată palincii

Satu Mare / Carte închinată palincii

de Ovidiu Ciutescu    |    07 Ian 2009   •   00:00
Satu Mare / Carte închinată palincii

Adjudecată de români după o luptă spectaculoasă cu Ungaria, palinca se pregăteşte să devină subiect de carte. O astfel de apariţie este aproape finalizată de Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop.



Felician Pop spune că s-a început deja adunarea datelor, cartea urmând să fie lansată cu ocazia primului Festival Internaţional al Palincii, care va avea loc la Satu Mare în a doua parte a lunii septembrie. "Cartea se va intitula "Istoria Palincii" iar lucrarea este prima de acest gen care apare în România şi se axează pe evoluţia mijloacelor şi tehnicilor de producţie a palincii în Transilvania, în special în Ţara Oaşului. Totodată, cartea va aborda locul palincii în civilizaţia tradiţională, obiceiuri legate de consumul acesteia, precum şi referinţe istorice, folclorice de-a lungul vremii" - a spus Felician Pop, citat de Agerpres.

Autorul va încerca să demonstreze că şi palinca, asemenea ţigărilor fine, whisky-ului sau coniacului, are un areal pedoclimatic delimitat, care îi dă o savoare şi un gust inconfundabile. Această zonă este Ţara Oaşului, zonă recunoscută de sute de ani unde se produce cea mai bună palincă. Cartea va mai cuprinde circa 300 de fotografii din procesul de producţie, cea mai reprezentativă fiind una de la Cămărzana, din anii "50, făcută de celebrul fotograf Ioniţă G. Andron. "Primele dovezi că în această zonă se producea palinca sunt din secolul al XVI-lea, de fapt, în toată Transilvania se producea această băutură, doar că purta alt nume: horincă, vinars sau holercă. În ziua de azi, majoritatea oşenilor produc tradiţional această băutură, dar sunt şi fabricanţi care fac palinca în mod industrial, respectând reţeta tradiţională: Ţuica Zetea şi Palinca de Mărtineşti. Mai avem o statistică, veche de peste 100 de ani, cu pălinciile din judeţ iar în carte vom aborda şi episodul "Palinca de Turţ", celebră în România, care a fost înregistrată drept o palincă de Maramureş. Cartea este un argument pentru consumul băuturilor naturale" - a mai spus autorul. Prin festival şi carte, organizatorii vor să atragă atenţia asupra judeţului Satu Mare, pentru a-i pune în valoare potenţialul turistic.

×
Subiecte în articol: romania