x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satu-Mare - Deseuri romanesti "exportate"

Satu-Mare - Deseuri romanesti "exportate"

de Crina Dunca    |    17 Sep 2005   •   00:00

In fostele CAP-uri si IAS-uri din judetul Satu-Mare sunt depozitate in conditii precare peste 100 de tone de pesticide periculoase, considerate de specialisti a fi adevarate bombe ecologice. Substantele vor fi duse in Germania, unde vor fi arse intr-un incinerator al unei firme specializate.

PERICOL. Directorul Unitatii Fitosanitare Satu-Mare, Ioan Petras, a declarat ca au fost identificate 39 de astfel de depozite. Substantele sunt pastrate insa in conditii improprii, fiind un pericol pentru sanatatea populatiei si a animalelor. Multe dintre aceste depozite au fost preluate de firmele care au cumparat fostele CAP-uri si IAS-uri din judet, fara sa dispuna de specialisti in domeniu. Printr-un program PHARE derulat la nivel national, doua firme din Germania si Danemarca se ocupa de identificarea depozitelor de pesticide periculoase, inventarierea acestora, ambalarea si transportul lor in Germania. Petras a declarat ca toate cheltuielile sunt suportate din fonduri europene.

Deseurile vor fi reambalate in conditii speciale, conform normelor europene, si vor fi distruse in locuri special amenajate, dotate cu echipamente si aparatura specifica fiecarui produs in parte.

×
Subiecte în articol: observator