x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satu Mare: maidaneza mutilată de petarde are o cerere de adopţie

Satu Mare: maidaneza mutilată de petarde are o cerere de adopţie

de L. Budin    |    03 Ian 2020   •   07:15
Satu Mare: maidaneza mutilată de petarde are o cerere de adopţie

Ca în fiecare an, de Sărbători, petardele fac victime nevinovate. Un caz a şocat în mod deosebit opinia publică: cel al unei căţeluşe maidaneze din Satu Mare, mutilată de o petardă pe care cineva i-a introdus-o în bot. Conform primelor declaraţii ale reprezentanţilor poliţiei judeţene, bănuielile cad asupra unui grup de minori. Până la găsirea vinovaţilor, Asociaţia FreeLife din municipiu are grijă de patrupedul botezat Lia.

 

 

 

Căţeluşa Lia, în vârstă de 7-8 ani, a fost adusă în seara de Revelion la adăpostul asociaţiei de protecţie a animalelor FreeLife. Salvatoarea patrupedului rănit este o doamnă din municipiu, care a găsit animalul înnebunit de durere şi de frică, şi l-a dus la veterinar, pentru a fi operat de urgenţă. Căţelul era într-o stare jalnică: avea un ochi explodat şi răni în cavitatea bucală.

 

Un căţel traumatizat

La ora actuală, starea căţeluşei Lia pare să fie mai bună, ne-a declarat ieri Dorina Somogyi, preşedinta asociaţiei FreeLife. Voluntarii i-au făcut culcuş într-o cameră încălzită şi îi dau hrană lichidă. Căţelul e încă foarte speriat - şi e posibil să rămână traumatizat tot restul vieţii, spune doamna Somogyi. Nu îşi va mai recupera ochiul şi îi va trebui ceva timp ca să se adapteze acestui handicap. Cu toate acestea, Lia a primit deja o cerere de adopţie. Când situaţia ei va fi stabilă, cererea va fi luată în consideraţie, iar căţeluşa îşi va găsi, poate, o casă -  aşa şi-au găsit un locşor al lor alţi 3.000 de patrupezi aflaţi în îngrijirea asociaţiei sătmărene, din 2010 şi până acum.

 

Reclamaţie la poliţie

După primele informaţii, maidaneza era hrănită de locatarii unui bloc de pe strada Botizului, din municipiu - „o stradă destul de liniştită”, după cum afirmă Dorina Somogyi. Ieri, preşedinta asociaţiei a fost din nou la poliţie, pentru a-i ruga pe cei de acolo să nu lase cazul nerezolvat şi pentru a solicita să se verifica camerele de luat vederi de la locul incidentului. „Iar dacă se dovedeşte că vinovaţii sunt minori, să fie expertizaţi din punct de vedere psihologic, fiindcă nu e normal ca nişte persoane tinere să săvârşească asemenea fapte de cruzime”, spune ea.

Nu e primul caz cu maidanezi abuzaţi, în localitate sau în împrejurimi. Recent, voluntarii asociaţiei au găsit un căţel tranşat cu cruzime şi aruncat pe câmp, şi nu-s rare cazurile de patrupezi legaţi fedeleş, aruncaţi într-un sac şi atârnaţi de copac - ca să nu mai scape. În niciunul din cazurile de mai sus nu s-au găsit vinovaţii, spune, cu amărăciune, Dorina Somogyi.

 

„Legile pentru protecţia animalelor sunt doar pe hârtie, asta mă revoltă. Abandonul nu se pedepseşte, maltratarea nu se pedepseşte, nimeni nu face nimic.”

Dorina Somogyi, preşedintele asociaţiei FreeLife Satu Mare

×