x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Scandalul tricourilor de FOTBAL "antisemite"

Scandalul tricourilor de FOTBAL "antisemite"

21 Ian 2014   •   10:20
Scandalul tricourilor de FOTBAL "antisemite"

Noul echipament al unui club de fotbal din Chile a ajuns subiect de scandal internațional din cauza design-ului cifrei 1 de pe tricouri: ea seamănă cu harta Israelului și cea a Tritoriilor Palestiniene, văzute ca un întreg. La aceasta se adaugă faptul că echipa se numește FC Palestino, iar pe echipamentul ei se regăsesc culorile roșu, alb, verde și negru, adică cele de pe drapelul palestinian.

Comunitatea evreiască din Chile s-a declarat consternată, considerând că forma cifrei 1 sugerează că Israelul ar aparține palestinienilor - scrie ziarul The Santiago Times, citat de BBC.

"Cum s-ar simți chilienii dacă pe tricouri ale fotbaliștilor argentinieni ar apărea Chile ca parte din Argentina?", a spus Samy Telias, de la publicația pro-israeliană Revista Shalom.

"O formă mizerabilă de violență politică în fotbalul chilian, șovină și de prost gust", a declarat Gabriel Zaliasnik, fostul președinte al Comunității Evreiești din Chile.

Conform ziarului La Nacion, în scandal s-a implicat și guvernul israelian, care și-a exprimat "surpriza și preocuparea" în privința noului echipament pe care îl consideră o "provocare cu intenția evidentă de a nega existența Israelului".

Clubul nu a renunțat la echipament, publicând pe pagina sa de Facebook o declație în care afirmă: "Pentru noi, Palestina liberă vă fi întotdeauna Palestina istorică, nimic mai puțin".

Chile este considerată țara care găzduiește cea mai mare comunitate palestiniană din afara zonei arabe. Clubul FC Palestino a fost fondat de emigranți palestinieni, în 1920.

×