x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful DNA: La Constanţa e nefiresc faptul că nu există dosare

Şeful DNA: La Constanţa e nefiresc faptul că nu există dosare

de Violeta Fotache    |    24 Feb 2011   •   15:34
Şeful DNA: La Constanţa e nefiresc faptul că nu există dosare
153524-daniel-morar.jpg

În contextul actual operaţiunilor de amploare de curăţire a vămilor şi poliţiei de frontieră de elementele corupte, Jurnalul Naţional l-a întrebat pe procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) dacă faptul că nu se vede o asemenea acţiune şi în Portul Constanţa, unde contrabanda se face cu vaporul, poate însemna că acolo s-ar afla vreo regină-reginuţă la care anchetatorii să ajungă mai târziu, pe măsura strângerii probelor. Şeful DNA, magistratul Daniel Morar, s-a arătat uimit. “Şi eu mă întreb de ce nu sunt dosare la Constanţa, poate e o zonă mai specială, eu ştiu!? Mi se pare nefiresc, nejustificat statistic vorbind, ca într-o zonă în care avem un port mare al ţării să nu avem dosare. Nu ştiu, întrebaţi şi celelalte parchete, parchetele locale. Poate e vorba de o pasivitate a organelor, poate de o lipsă de atitudine proactivă a procurorului în acea zonă cu potenţial criminogen. E nefiresc faptul că nu există dosare.”, ne-a răspuns Morar. Oficialul a indicat şi Portul Galaţi ca zonă criminogenă, unde procurorii ar trebui să fie pro-activi. Despre operaţiunile din vămi, Daniel Morar a precizat că date şi informaţii au existat “încă de acum doi-trei ani, dar problema a fost dacă puteam să facem ceva pentru a proba. Acum, după modificarea legii, am putut folosi investigatori sub acoperire şi alte tehnici speciale”. Şeful DNA a explicat şi de ce la Albiţa au fost vizaţi doar poliţiştii de frontieră: “Împotriva lor am avut probe deocamdată, nu i-am selectat pe alte criterii. Acolo, la anchetă, am colaborat doar cu Poliţia de Frontieră”, a spus Morar fără a motiva de ce nu s-a putut colabora şi cu reprezentanţii vămilor. “Nu ştiu cine e regina!”, a precizat Morar, subliniind că operaţiunea de “vastă amploare” nu a pornit la ordinul CSAT. “Este o operaşiune pură de natură penală, criminală, care a pornit de la persoane cu funcţii judiciare, a fost programată de procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară. Asta vă declar eu!”
Şeful DNA s-a arătat nemulţumit de faptul că nici Fiscul, nici Curtea de Conturi a României nu fac destule sesizări. “Numărul sesizărilor a scăzut de la an la an. Curtea de Conturi nu sesizează multe aspecte, deşi de ocupă de modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Ei fac audit financiar. Pe noi nu ne interesează auditul, ci controlul financiar. Am discutat cu ei încă de acum unu-doi ani, dar sesizările sunt tot mai puţine”, a spus Daniel Morar. Oficialul a precizat că nu a făcut un top al instituţiilor care sesizează DNA ori al serviciilor secrete care trimit informări.

Şeful DNA, despre problema Bechtel:”Nu putem aresta un întreg Parlament!”

Vulnerabilităţile României la capitolul achiziţii publice au făcut obiectul curiozităţii jurnaliştilor prezenţi la şedinţa de bilanţ al activităţii DNA pe anul trecut. Întrebat de ce nu prea sunt dosare penale privind achiziţiile publice, şeful DNA, Daniel Morar, a precizat că procurorii anticorupţie au instrumentat şi astfel de dosare. El a amintit cauzele privind licitaţiile Romsilva, SNCFR + Necolaiciuc şi cele privind dotarea penitenciarelor (Brădinăteanu), deja trimise instanţelor. “Problema achiziţiilor publice este una fundamentală a fiecărei ţări, există o vulnerabilitate a fiecărui sistem. Trebuie să ne mai sesizeze şi pe noi cineva”, a spus Morar. Întrebat de ce procurorii anticorupţie nu investighează situaţia privind Autostrada Bechtel, şeful DNA a răspuns: “Este o decizie care a fost luată la nivel de stat, aprobată în Parlamentul ţării, ca şi la privatizarea Petrom. Nu putem aresta un întreg Parlament!”.

×