x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Vămilor, Traian Mărginean, demis de Boc

Şeful Vămilor, Traian Mărginean, demis de Boc

de Violeta Fotache    |    09 Feb 2011   •   11:51
Şeful Vămilor, Traian Mărginean, demis de Boc

150956-cv-vicepresedinte-radu-traian-marginean-1-page-1-image-0001.jpg

UPDATE: Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.

Decizia a fost luată în urma unei discuţii avute de Emil Boc cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că, în urma discuţiei avute de premierul Emil Boc cu şeful ANAF şi având în vedere că DNA l-a pus pe Radu Traian Mărginean sub învinuire în cazul vămii Halmeu, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost demis din funcţie.
Ea a precizat că, până la numirea unui nou şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, funcţia va fi preluată temporar de către Viorel Comăniţă, directorul Direcţiei de Supraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF.

Anterior, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, la terminarea şedinţei avute cu Emil Boc, declarase că Radu Mărginean este în continuare la conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) şi că aşteaptă din partea DNA o informare scrisă privind stadiul dosarului şi calitatea acestuia în speţa respectivă.

"Referitor la şeful ANV, după ce voi primi o informare scrisă de la DNA cu privire la calitatea lui şi stadiul dosarului, voi face o informare pentru primul-ministru şi voi solicita în consecinţă. El este încă în funcţie şi după ce vom primi rezoluţia procurorilor cu privire la calitatea lui în dosar şi stadiul dosarului, vom dispune în consecinţă", a spus şeful ANAF. În privinţa situaţiei din vămi, Blejnar a arătat doar că organele de urmărire penală trebuie să îşi facă datoria. (Daniela Ivan)

În timp ce în dosarele de corupţie rezultate ca urmare a raziilor autorităţilor judiciare în vămile din vestul ţării Curtea de Apel Bucureşti a emis miercuri primele 15 mandate de arestare preventivă, din cele 75 de solicitări pe care le-a primit în ţară la DNA Oradea, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean, a fost pus sub învinuire într-un dosar în care este cercetată şi fosta şefă a Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu.

Potrivit unor surse judiciare, el a fost acuzat de luare de mită. La DNA Oradea există un dosar penal în care Nicoleta Dobrescu este cercetată, alături de alţi lucrători vamali, pentru că ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Nicoleta Dobrescu mai este cercetată pentru că şi-ar fi cumpărat funcţia de şef de vamă cu suma de 130.000 de euro şi intenţiona să-şi prelungească delegarea pe funcţie plătind alţi 300.000 de euro.

Prima sumă a fost dată omului de afaceri Liviu Florian în septembrie 2009, în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu. În schimbul banilor, Liviu Florian a promis că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Şefa de vamă a strâns cei 130.000 de euro de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări. În vara anului trecut, când acesteia i-a expirat delegaţia pe funcţie, afaceristul i-a cerut alţi 300.000 de euro pentru a obţine prelungirea. DNA nu a oferit nici o informaţie despre cazul Radu Traian Mărginean.

Vasile Ranga din comuna Pojejeni, soţul unei vameşe săltate la razie, a murit după ce i s-a făcut rău din cauza spaimei pentru soţia lui.

S-a luat măsura arestării preventive faţă de toţi inculpaţii din dosarul 1210/2/2011
Şutea Mihai Adrian
Bănuţ Petrişor Bogdan
Tocaciu Francisc
Apostol Darius
Mateş Ciprian Marius
Porav Ciprian Ionuţ
•Ţăpîrdea Andrei
Chevereşan Oliwer
Antoni Dănuţ
Marincu Răzvan
Ardelean Florentin Claudiu
Popa Ioan Cornel
Tănase Cătălin Teodor
Petcov Stoian
Felecan Radu Cătălin

S-a luat măsura arestării preventive faţă de toţi inculpaţii din dosarul 1211/2/2011
Bărăgan Valentin Ionică
Bîlbă Ion
Cean Orlando Gabriel
Chiriţoiu Victor
Ciobotariu Claudiu
Dăgăliţă Ion
Herdi Ioţa
Junc Adrian Ilie
Muntea Sabin
Iovanovici Dalibor
Mihăilă Camelia
Verdeţ Gheorghe
Ţinte Ovidiu Gelu
Radu Adrian Ilie
Luca Cristian Daniel

×