Reprezentanţii guvernului român şi ungar au purtat, marţi, în cadrul şedinţei comune, discuţii pe marginea realizării unor proiecte pilot de colaborare transfrontalieră în domeniul serviciilor de urgenţă, dar şi despre elaborarea unui plan comun de acţiune în vederea dezvoltării unui sistem de rambursare a serviciilor sanitare folosite de cetăţeni în cealaltă ţară, în cazuri în care rambursarea se efectuează în mod diferit de cea a regulilor UE.
Experţii celor două ministere vor analiza posibilitatea introducerii unui sistem informatic, pe bază de card de asigurat.
Pe baza acestuia, cetăţenii celor două state beneficiază de servicii medicale, iar casele de asigurări de sănătate efectuează decontarea lor.
Totodată, cooperarea la nivel de experţi va urmări şi extinderea accesului populaţiei rome la serviciile sanitare, precum şi cooperarea şi informarea reciprocă în domeniul calificării şi angajării meditatorilor sanitari pentru populaţia romă.
Pentru a dezvolta cooperarea transfrontalieră, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi omologul său ungur, Tamas Szekely, au semnat o declaraţie comună ce vizează continuarea colaborării celor două instituţii.
În cadrul şedinţei de guvern, s-a analizat şi evoluţia unor proiecte de cooperare în domeniul sănătăţii.
Reprezentanţii celor două ministere au stabilit în august înfiinţarea unei comisii mixte de experţi, care să identifice măsurile în situaţii de pericol epidemic, precum şi activităţile necesare pentru diminuarea consecinţelor extinderii infecţiilor. AGERPRES
Citește pe Antena3.ro