x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Si-a tras casa cu viteza luminii

Si-a tras casa cu viteza luminii

22 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Casa "stramutatului" Ion Calinoiu, presedintele CJ Gorj, a fost construita in 8 zile, daca e sa ne luam dupa deconturile facute de Compania Lignitului Oltenia.

Decontari rapide pentru "stramutatul" Ion Calinoiu

Casa stramutatului Ion Calinoiu, presedintele CJ Gorj, a fost construita incredibil de rapid, daca este sa ne luam dupa graba cu care CNLO a decontat lucrarile efectuate de constructor.

GABRIELA MLADIN Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, stramutatul de lux din satul Stiucani, comuna Slivilesti-Gorj in cartierul Primaverii din Targu-Jiu si-a construit casa inaintea semnarii contractului cu Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO). Asa arata documentele depuse spre decontare la companie.

INCEPUTUL. Povestea construirii casei din Primaverii a inceput, de fapt, din 2000, cand Ion Calinoiu, vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj in acea vreme, a cumparat in cartierul Primaverii din Targu-Jiu peste 2.000 de mp de teren. In 2003, pe la inceputul anului, Calinoiu cauta bojdeuci in comunele din judet, acolo unde stie ca urmeaza sa fie demolate de excavatoarele CNLO. Isi cauta, de fapt, calitatea de stramutat. O dobandeste cumparand doua bojdeuci in satul Stiucani, comuna Slivilesti, cu 86 de milioane de lei, suprafata construibila fiind de 178 mp.

BANII. In schimbul casei din Slivilesti, lui Ion Calinoiu CNLO trebuie sa-i construiasca o casa de aceeasi suprafata. Dupa ce a avut loc negocierea intre Ion Calinoiu si Companie, unde actualul sef al judetului si-a negociat la sange dezradacinarea, 430 de euro pe metru patrat construibil, pret care include TVA.

In 20.11.2003, Compania Nationala a Lignitului Oltenia semneaza contractul de executie a casei lui Ion Calinoiu in cartierul Primaverii, cu firma ROVINCON SA Rovinari.

"RAPIZI". Dupa patru zile de la semnarea contractului, este emisa prima factura de catre firma ROVINCON catre CNLO pentru plata primelor lucrari la casa. Pe factura este facuta precizarea "conform situatiei de lucrari". Primele lucrari decontate, doar pentru o zi de lucru, sunt efectuarea terasamentelor si a fundatiilor la casa lui Ion Calinoiu.

Suma, cu tot cu TVA, este de peste 716 milioane de lei. Lasand la o parte faptul ca intr-o singura zi nu se putea efectua tehnic astfel de lucrari, la patru zile dupa emiterea primei facturi mai este decontata o alta pentru imprejmuirea proprietatii, terasamente, fundatii si suprastructura. Alte 500 de miliarde de lei incasate.

Asadar, in opt zile, constructorii fac gardul, toarna fundatiile si ridica zidurile, iar firma incaseaza peste un miliard de lei.

Specialistii in constructii spun ca din punct de vedere tehnic este imposibil de realizat in acest termen o astfel de lucrare.

CERCETARI

Cei care au semnat conventia care atesta ca proprietatea lui Calinoiu a fost afectata de lucrarile miniere au fost Ion Dadalau si Petre Ceusescu, care si-au aranjat si ei rudele cu calitatea de stramutat. Cei doi sunt cercetati pentru ca au cumparat proprietati ca sa beneficieze de banii acordati stramutatilor.
×
Subiecte în articol: casa observator calinoiu