x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ŞI LUPU ELIBERAT/Dosarul Costeşti, închis

ŞI LUPU ELIBERAT/Dosarul Costeşti, închis

de Monalise Hihn    |    26 Noi 2008   •   00:00
ŞI LUPU ELIBERAT/Dosarul Costeşti, închis

Ultimul dintre liderii minerilor din Valea Jiului, închişi în urma evenimentelor de la Costeşti 1999, a părăsit ieri Penitenciarul Bârcea Mare. Vasile Lupu a fost condamnat, alături de alţi patru lideri de sindicat, la cinci ani de închisoare pentru complicitate la subminarea puterii de stat.

Lacrimi de bucurie în poarta Penitenciarului Bârcea Mare. Rude şi prieteni l-au aşteptat pe fostul lider de sindicat la ieşirea din închisoare. Printre aceştia s-au aflat Miron Cozma, Constantin Creţan şi Dorin Loiş, foştii lideri de sindicat care au fost condamnaţi în acelaşi dosar cu Vasile Lupu. “Aveţi nevoie de Dumnezeu şi nimic nu e întâmplător. Când Dumnezeu va voi, va scoate la lumină toate lucrurile. Dumnezeu a avut milă de mine. Aş vrea să îţi spun şi ţie, politicianule, şi ţie, doctore, şi ţie, magistratule, primeşte-l pe Dumnezeu în inima ta, pentru că degeaba vei căuta comori, că nu le vei obţine. Am scris două cărţi, una în închisoare. Dumnezeu nu va lăsa lucrurile nedescoperite. Este în forma manuscrisului, n-am putut s-o public încă. “Dumnezeu ne-a dat lumina, calea, adevărul, dreptatea şi viaţa”, a declarat fostul lider de sindicat la ieşirea din închisoare. “Mă bucur că ţi-ai găsit refugiul în credinţă. Aşa am procedat şi eu în închisoare. Altfel nu rezişti”, a spus Miron Cozma. În acelaşi timp, soţia lui Vasile Lupu spune că va fi alături de el în demersurile pe care le va face pentru reabilitarea sa. “O să luptăm în continuare să ne căutăm dreptatea. Au fost nevinovaţi şi au făcut închisoare nevinovaţi. El chiar a luptat şi a crezut în ceea ce a făcut”, a declarat soţia lui Vasile Lupu, Rodica. De aceeaşi părere este şi actualul primar al municipiului Brad, Florin Cazacu, care l-a aşteptat şi el la ieşirea din penitenciar pe Vasile Lupu: “Am venit aici pentru că ştiu că toţi aceşti lideri de sindicat sunt nevinovaţi”. Şi foştii colegi ai lui Lupu, Dorin Loiş şi Constantin Creţan, au declarat că vor începe demersurile pentru reabilitarea lor. “E o bucurie fantastică. Încerc să mă acomodez. Voi începe demersurile pentru reabilitare. Nu ştim de ce am făcut puşcărie, nu ştim de ce a murit Ionel Ciontu în închisoare”, a declarat Dorin Loiş.

COZMA ÎŞI FACE PARTID
De la Deva, Miron Cozma a anunţat că anul viitor îşi va înfiinţa un partid şi că mai multe persoane sunt deja implicate în strângerea de semnături pentru înfiinţarea formaţiunii politice. “Îmi voi face partid, care deja a şi prins un contur foarte mare. Constantin Creţan va fi şef la Gorj, Loiş urmează să-şi precizeze poziţia după Sărbători. Acum voi vorbi şi cu Vasile Lupu. Partidul meu are deja 24 de filiale. Deja în Iaşi, cel care o ajută pe doamna Săhleanu (n.r. – soţia liderului de sindicat Virgil Săhleanu), pe care vreau s-o rog să devină lider în acel judeţ, a strâns 15.000 de semnături. Oamenii de abia aşteaptă să începem.” Miron Cozma i-a acuzat şi pe liderii de sindicat atât din România, cât şi din Valea Jiului că nu mai reprezintă interesele membrilor, ci le urmăresc doar pe cele personale.

×
Subiecte în articol: observator lupu vasile lupu