x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sirienii protestează la Timişoara împotriva atrocităţilor regimului Assad

Sirienii protestează la Timişoara împotriva atrocităţilor regimului Assad

de Mircea Opris    |    16 Sep 2011   •   14:09
Sirienii protestează la Timişoara împotriva atrocităţilor regimului Assad

Aproximativ 50 de cetateni sirieni care locuiesc in Timisoara au protestat, vineri, timp de doua ore, in fata Stadionului Dan Paltinisanu. Actiuni similare au avut loc in acelasi timp si la Bucuresti si Craiova. Protestatarii cer, in numele celor 263 de sirieni care locuiesc in Timisoara, interventia comunitatii internationale pentru schimbarea regimului din tara lor natala. La modul concret acestia solicita blocarea activelor ambasadorului Siriei la Bucuresti care, sustin ei, face parte din familia clasei conducatoare precum si expulzarea ambasadorului sirian la Bucuresti si retragerea ambasadorului Romaniei la Damasc.

Protestatarii au afisat pancarte in limbile romana si araba, prin care au condamnat regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad. Acesta este criticat pentru represiunile sangeroase ale fortelor sale de ordine impaotriva populatiei siriene care s-a alininta la miscarea de schimbare a regimurilor din mai multe tari arabe. Pe pancarte, protestatarii au imprimat mai multe poze cu copii si oameni morti, care infatiseaza violentele din Siria.

"Vrem sa atragem atentia ca au trecut 6 luni de la declansarea revolutiei din Siria, care nu a reusit inca sa duca la inlaturarea regimului Bashar al-Assad si care s-a soldat cu mii de victime. Guvernul sirian si presedintele fac un genocid impotriva propriului popor care cere libertate si democratie. Ne-am adunat si in Timisoara dar si in alte orase mari din Romania. Si Parlamentul European a cerut debarcarea presedintelui Assad dar si retragerea ambasadorilor tarilor europene din Siria', a declarat doctorul Ziad Al Massalmeh, unul dintre liderii comunitatii musulmane din Timisoara. Sirienilor li s-au alaturat si mai multi kurzi ale caror rude traiesc in Siria. "Poporul kurd din Siria nu cunoaste nici libertatea, nici democratia, inca de cand ne-am nascut. Nu stim sa scriem sau sa citim in limba kurda, care este limba noastra si nici macar sa vorbim limnba kurda intre noi. Alaturi de sirieni, cerem si noi sa se faca loc democratiei' a spus Hasan Hasan, liderul minoritatii kurzilor sirieni din Timisoara.

×
Subiecte în articol: proteste siria