Situaţia în instanţele din Oltenia este dramatică. Nu sunt bani pentru salarii, dar nu mai sunt nici pentru a achita expertizele medico-legale sau traducătorii pentru inculpaţi, iar datoriile către furnizorii de utilităţi sunt uriaşe. Cu alte cuvinte, dacă nu se găsesc bani, am putea pune lacătul pe uşa justiţiei, cel puţin până la următoarea rectificare bugetară!
Mai multe instanţe şi parchete din ţară au dificultăţi în a asigura desfăşurarea activităţii, deoarece s-au cam terminat banii alocaţi de Ministerul Justiţiei pentru cheltuielile materiale şi de personal. Tribunalele din Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Olt, arondate Curţii de Apel Craiova, au epuizat aceste fonduri şi, mai mult decât atât, instanţele înregistrează datorii de sute de mii de lei către furnizorii de servicii.
Dezvăluirea a făcut-o vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătorul Dan Spânu, care a catalogat situaţia instanţelor din Oltenia ca fiind "dramatică". "În acest moment, la cheltuielile de personal, banii care sunt nu ajung până la sfârşitul anului, fără să mai punem la socoteală sporul de 50 la sută", a declarat Dan Spânu.
"Nu mai avem bani să plătim expertize medico-legale, nu mai avem bani să plătim avocaţii, nu mai avem bani pentru traduceri. S-au epuizat sumele pentru întreg anul, la 30 iunie 2009. Şi la Curtea de Apel Craiova este o situaţie asemănătoare, şi la toate tribunalele arondate Curţii de Apel Craiova", a mai spus Dan Spânu.
CINCI ORE CRITICE PE ZI
În ultimele zile, şedinţele de judecată au fost suspendate temporar la mai multe instanţe bucureştene şi din ţară, magistraţii fiind nemulţumiţi de actul administrativ al Ministerului Justiţiei de retragere a sporului de 50% de suprasolicitare neuropsihică, dar şi de subfinanţarea cronică a sistemului judiciar. După procurorii bucureşteni şi procurorii Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca susţin protestele magistraţilor întrucât instituţia se confruntă cu probleme legate de condiţiile şi volumul de muncă, logistică şi personal.
Procurorii spun că România se îndreaptă "într-o direcţie extrem de periculoasă", hotărârile judecătoreşti nemaiavând nici un efect, fiind încălcate. Începând de joi, pe o perioadă nedeterminată, magistraţii protestează zilnic suspendând activitatea pentru trei ore, cel mai probabil de la 9:00 la 12:00 iar personalul auxiliar îşi va întrerupe activitatea zilnic câte două ore, de la 12,00 la 14,00. Din cauza stării critice a justiţiei, preşedintele CSM a solicitat joi seară discuţii între cele trei puteri ale statului, mediate de preşedintele Traian Băsescu. Ieri, şeful statului a declarat că, dacă i s-a cerut, va media conflictul din justiţie, fiind obligat de Constituţie.
Decizie incompletă
Un grefier de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), Secţia a IV-a Civilă, a redactat o decizie, scriind doar jumătate din fiecare cuvânt, în semn de protest. Grefierul a apelat la această formă inedită de protest, ieri, în zi de leafă, deoarece pe "fluturaşul" de salariu nu este trecut sporul de 50% pentru suprasolicitare neuropsihică.
Liderul Sindicatului "Projust", Ştefania Teleman, a precizat că personalul auxiliar cere ministrului Justiţiei să facă un proiect de ordonanţă prin care să le fie reeşalonate şi datoriile la bănci. Răspunzând acuzaţiilor din scrisoarea ministrului Justiţiei că magistraţii, prin protest, au încălcat legea şi au perturbat actul de judecată, purtătorul de cuvânt al CAB, judecătorul Daniel Grădinaru, a subliniat că deşi şedinţele de judecată au fost suspendate, toate dosarele aflate pe rol au fost dezbătute şi soluţionate, astfel că suspendarea şedinţelor de judecată pentru câteva ore nu a perturbată activitatea instanţei. Cu alte cuvinte, nici un judecător nu poate fi tras la răspundere.
Citește pe Antena3.ro