Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici susţine că banii economisiţi prin reducerea veniturilor din administraţia publică sunt cheltuiţi pentru plata unor drepturi ale funcţionarilor publici aduşi la Guvern de la Cluj, în acest fel banii din administraţie fiind transferaţi în zona politică, scrie Mediafax.
Preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că până în prezent peste 60 de funcţionari publici din Cluj au fost aduşi în Guvern, cheltuindu-se bani în plus pentru cazarea şi transportul lor. "E un exemplu negativ pe care îl dă Guvernul mărind cheltuielile de cazare şi toate celelalte. Astfel, sumele economisite prin reducerea veniturilor din administraţie se duc în zona politică. Rezolvăm probleme de familie cu banii publici", a spus Oprescu. Liderul sindical a precizat că sindicaliştii afiliaţi SNFP - funcţionari publici, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi personal contractual din administraţia publică - vor intra, luni, între orele 8.30 şi 10.30, în grevă de avertisment, urmând ca în 9 martie să fie declanşată greva generală pe perioadă nedeterminată. Sindicaliştii cer alocarea sumelor aferente drepturilor salariale ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică, protecţia juridică a funcţionarilor publici din instituţiile de control şi demararea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. "Subfinanţarea administraţiei publice, lipsa protecţiei juridice a funcţionarilor publici în perioadele de criză economică, perioade în care comportamentul unor agenţi economici sau grupări infracţionale poate fi influenţat negativ din cauza realităţilor socio-economice, vor avea efecte negative asupra bugetului de stat şi chiar a ordinii de drept. Prin politica salarială deficitară, Guvernul României este în culpă în ceea ce priveşte corupţia", a arătat preşedintele SNFP.
Sebastian Oprescu a mai spus că, mâine, de la ora 12.00, reprezentanţii SNFP au fost invitaţi la Palatul Cotroceni, precizând că discuţiile vor fi "informale, nu decizionale", astfel încât este exclusă posibilitatea anulării sau amânării acţiunilor de protest anunţate. De asemenea, luni, de la ora 16.00, membrii SNFP au fost invitaţi la Guvern pentru a discuta despre angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi. Oprescu a declarat că va cere Executivului încadrarea persoanelor disponibilizate pe alte posturi sau plata a zece salarii compensatorii, precizând că această solicitare este justificată de faptul că "suntem într-o criză economică, acei oameni fiind în imposibilitatea de a-şi găsi noi locuri de muncă".
Citește pe Antena3.ro