Doi ani de închisoare cu suspendare și 6.800.000 de lei despăgubiri pentru familia femeii pe care a ucis-o din imprudență. Este modul în care va plăti pentru neatenția lui un șofer din Satu-Mare. La doar 6 zile după începutul de an al lui 2019, bărbatul conducea un maxi-taxi din Capitală spre casă. Avea mulți pasageri. Printre ei, o femeie care era mama a patru copii și care nu a mai ajuns la ei. Judecătorii argeșeni spun că ceea ce s-a întâmplat este pentru că șoferul conducea cu viteză și a folosit telefonul mobil în timp ce făcea asta. La ieșirea de pe autostrada A1, București-Pitești, bărbatul a rămas cu piciorul pe accelerație și conducea cu 120 km/h într-o curbă cu limită de 50 km/h. Bărbatul s-a întins după telefonul mobil și a căutat destinația pe o aplicație cu GPS. În loc să ia curba la stânga, autoutilitara a ajuns în dreapta. Și asta în doar câteva secunde de neatenție. Autovehiculul a lovit și, din cauza vitezei mari, chiar a escaladat balizele de beton de pe marginea autostrăzii, glisierele metalice și un stâlp. Mai multe ambulanțe au preluat răniții de la locul accidentului. Femeia a murit după opt zile, la Spitalul de Urgență Pitești. Avea organele zob și o lovitură puternică la cap pentru care medicii au și operat-o, dar zadarnic. Legiștii au concluzionat că rănile victimei au fost provocate după ce s-a lovit de mai multe ori de habitaclul mașinii. Și nu a fost singura. Polițiștii spun și ei că, în timpul accidentului, pasagerii au fost aruncați dintr-o parte în alta a vehiculului. Înainte de accident, șoferul mai avusese probleme cu polițiștii de la Rutieră de patru ori, iar după nenorocire a fost lăsat să conducă în continuare. Au trecut doi ani de atunci și șoferul care a provocat nenorocirea a fost condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Ultima parte din sentință a cerut-o chiar el. Le-a spus magistraților că regretă, recunoaște și este de acord să facă muncă neremunerată.
Despăgubiri uriașe
Poate că cea mai dură parte din sentință este cea legată de despăgubiri. Magistrații au decis ca șoferul să plătească un milion de lei pentru membrii familiei femeii care și-a pierdut viața: tatăl victimei, partenerul de viață și cei patru copii. Și, în plus, 800.000 de lei fratelui victimei. O altă nenorocire care a pornit tot de la telefonul mobil este accidentul provocat de fostul ministru Daniel Chițoiu. Doi oameni, soț și soție, au murit. Politicianul, spun procurorii, a intrat pe contrasens în timp ce vorbea la telefonul mobil. S-a întâmplat tot în 2019, în a doua zi de Crăciun, iar procesul nu s-a terminat nici la acest moment.
De patru ori i-au prelungit judecătorii din Argeș lui Daniel Chițoiu dreptul să se urce la volan. Judecat pentru ucidere din culpă, fostul ministru a obținut îndurarea magistraților, prima dată, în luna aprilie. Și, de atunci, la fiecare 30 de zile a cerut să conducă și i s-a aprobat. Următorul termen în proces este stabilit în octombrie.
Chiar și polițiștii spun că amenzile pentru folosirea telefonului la volan nu i-au potolit pe unii șoferi. „Până nu va exista o condamnare care să îi sperie pe toți, vor exista mereu șoferi care vor crede că timpul lor este prea prețios ca să tragă pe dreapta și să nu folosească mobilul în timp ce conduc. Acum, pe mulți îi ajută tehnologia. Au mașini la care își conectează telefoanele și pot vorbi fără să atingă telefonul. Dar, să știți, sunt polițist de mulți ani și vă spun că trasul pe dreapta ca să vorbești, rămâne sfânt. Revenind, tragediile care au loc pe șosele sunt incluse, în 99,99 la sută din cazuri, în infracțiuni din culpă. Așadar, pedepsele au în vedere acest lucru. Evident, niciun șofer nu vrea să rănească intenționat, dar, măcar în cazurile grave, aș sancționa serios în așa fel încât, atunci când scoți telefonul să vorbești în timp ce conduci, să te gândești că poți face rău”, ne spune un ofițer de poliție rutieră din Argeș.
„Acum, pe mulți îi ajută tehnologia. Au mașini la care își conectează telefoanele și pot vorbi fără să atingă telefonul. Dar, să știți, sunt polițist de mulți ani și vă spun că trasul pe dreapta ca să vorbești, rămâne sfânt”
ofițer de poliție