x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soluţii pentru reducerea abandonului şcolar: Platforma Naţională Pentru Educaţie

Soluţii pentru reducerea abandonului şcolar: Platforma Naţională Pentru Educaţie

de Diana Scarlat    |    12 Feb 2013   •   20:09
Soluţii pentru reducerea abandonului şcolar: Platforma Naţională Pentru Educaţie

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC a lansat, în cadrul conferinţei de presă organizate astăzi, la Bucureşti, Platforma Naţională Pentru Educaţie, care promovează modele de bună practică pentru reducerea abandonului şcolar.

În contextul actual, al statisticilor îngrijorătoare cu privire la rata de abadon şcolar şi al mediatizării excesive a modelelor negative, Platforma Naţională pentru Educaţie reprezintă o propunere de soluţii, fiind un instrument de lucru adresat profesioniştilor care lucrează cu elevii. “Abandonul şcolar este un fenomen complex, pentru care nu avem încă o reţetă de succes. Putem rezolva această problemă dacă împărtăşim cunoştinţele dobândite şi colaborăm, aducând împreună: educaţia, domeniul social, autorităţile centrale şi locale, părinţii şi copiii, iar Platforma pentru Educaţie este o soluţie în acest sens. Trebuie să identificăm şi să promovăm bune practici, să împărtăşim studii şi să discutăm la nivel naţional. Având în vedere că educaţia reprezintă una dintre priorităţile Guvernului, suntem siguri că vom vedea progrese importante în anii care vor urma. Lucrând împreună, putem face din “educaţia pentru toţi” o prioritate naţională”, precizează Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

În cadrul proiectului (lansat anul trecut) a fost creat acum un grup de iniţiativă, format din reprezentanţi ai tuturor partenerilor implicaţi - între care şi Ministerul Educaţiei şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), n.r. – , în vederea stabilirii unor strategii de lucru comune. Parte din acelaşi proiect este şi site-ul pentrueducatie.ro, conceput pentru a facilita promovarea proiectelor şi metodelor de bună practică implementate cu scopul de a reduce absenteimul şi a preveni abandonul şcolar şi aşează pe hartă, serviciile oferite în vederea respectării dreptului la educaţie şi timp liber al copilului.

În cadrul întâlnirii care a avut loc astăzi, Mariama Diallo, ataşatul de cooperare regional pentru Drepturile Copilului în România, Bulgaria şi Republica Moldova, din cadrul Ambasadei Franceze (Serviciul de Cooperare), a subliniat spiritul participativ şi noutatea iniţiativei  care contribuie la soluţionarea fenomenelor de absenteism şi abandon şcolar prin parteneriate între ONG-uri şi autorităţile publice, între reprezentanţii corpului didactic şi asistenţii sociali în lupta împotriva abandonului şcolar. “Abandonul şcolar nu e o problemă a şcolii, ci una naţională, este un fenomen real cu cifre semnificative: la fiecare opt ani se naşte un judeţ de mărimea Clujului de copii neşcolarizaţi, aproximativ 320.0000 de persoane, şi mult mai des întâlnit în mediul rural, unde rata de sărăcie este de peste 75%”, a precizat, în acelaşi context, Cătălin Popa, director naţional al Organizaţiei World Vision România. Proiectul este finanţat din fonduri UNICEF şi beneficiază de sprijinul Ambasadei Franţei la Bucureşti, fiind implementat de Organizaţia World Vision România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi DGASPC.

×
Subiecte în articol: educatie