x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sora cea mare a Seniorului Corneliu Coposu a murit

Sora cea mare a Seniorului Corneliu Coposu a murit

08 Sep 2021   •   18:44
Sora cea mare a Seniorului Corneliu Coposu a murit

Sora cea mare a Seniorului Corneliu Coposu, Flavia Bălescu-Coposu, a murit, marți, anunță Fundația Corneliu Coposu.

„Familia împreună cu Fundația Corneliu Coposu anunță cu profundă durere că astăzi, de ziua nașterii Maicii Domnului, a urcat la Cer sora cea mare a Seniorului Corneliu Coposu, doamna Flavia Bălescu-Coposu. S-a născut la Bobota pe data de 6 decembrie 1924, fiind a treia fetiță a familiei părintelui protopop Valentin Coposu, primind numele de botez Flavia Lucia Terezia. A urmat cursurile școlii primare din Bobota, iar liceul la Beiuș. Era în clasa a V-a în momentul în care familia s-a refugiat la Coșlariu (jud. Alba), unde tatăl său, părintele protopop Valentin Coposu a mai păstorit doar un an, decedând în 1941. Ultimii doi ani de liceu i-a urmat la Blaj. A terminat liceul în 1943 și s-a înscris la Academia de Științe Economice din București. La terminarea facultății, din cauza „recomandărilor“ primite nu a găsit nici un loc de muncă. În luna martie 1948 reușește, totuși, să se angajeze ca zilieră la Statistică, la recensământul agricol care începuse”, trasmite Fundația Corneliu Coposu.

Potrivit sursei citate, Flavia Coposu a încercat să-și găsească, fără succes, un loc de muncă stabil.

„Ajutorul a venit de la o fostă colegă de facultate, care i-a spus că fratele ei fusese numit şef de şantier la o fabrică de construcţii la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde se lucra şi cu deţinuţi politici, printre care era şi fratele său, Corneliu Coposu. Și-a început astfel activitatea la întreprinderea respectivă, în toamna anului 1949 lucrând aici până în anul 1953. În luna martie 1953 a fost repartizată la un alt Sovrom din Vaşcău (judeţul Bihor), unde în urma insistențelor familiei nu a mai ajuns. În aceste condiţii a încercat cu disperare să îşi găsească un loc de muncă în Capitală, reușind în cele din urmă să lucreze la un atelier care s-a desființat în 1955, când a luat fiinţă Fabrica de Maşini Unelte”, mai arată Fundația Corneliu Coposu.

Flavia Coposu s-a căsătorit cu Constantin Bălescu la data de 14 februarie 1960.

La 17 iulie 1996, alături de sora sa Rodica, a înființat Fundația Corneliu Coposu, scopul principal al Fundației fiind răspândirea principiilor creștin-democrate în care fratele lor a crezut mereu.

În anul 2009, Flavia Bălescu-Coposu, alături de sora sa Rodica Coposu, a fost decorată de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României cu decorația „Crucea Casei Regale a României“.

„Sfânta Tereza de Lisieux spunea de pe patul de moarte surorilor din jurul ei: < Nu plângeți fiindcă eu nu mor, eu intru în viața cea adevărată! >. Bunul Dumnezeu să-i dăruiască iertarea păcatelor și odihna veșnică”, se încheie comunicarea Fundației Corneliu Coposu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Flavia Bălescu-Coposu