x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare

07 Iul 2014   •   15:15
Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Iniţial, Sorin Apostu primise, în iulie 2013, o pedeapsă de trei ani şi şase luni cu executare în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Apel Târgu Mureş, însă luni instanţa supremă a admis apelul DNA şi a mărit condamnarea la patru ani închisoare, la care a adăugat un spor de şase luni la pedeapsa principală.

Din pedeapsă se va scădea perioada petrecută de Sorin Apostu în arest preventiv, 9 noiembrie 2011 - 28 septembrie 2012.

În acelaşi dosar, Monica Apostu, soţia lui Sorin Apostu, a fost condamnată la trei ani închisoare cu suspendare, aceeaşi pedeapsă primind şi omul de afaceri Călin Stoia, informează Agerpres.

Cei trei condamnaţi trebuie să plătească cheltuieli de judecată către statul român de 10.000 lei fiecare.

Fostul primar Sorin Apostu a fost acuzat de DNA că a luat mită 94.000 de euro în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto şi de salubrizare.

''În cursul anilor 2009 - 2011, în schimbul încheierii unor contracte - de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului - inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Apostu Monica Undina, învinuită în acelaşi dosar'', susţine DNA.

În decembrie 2011, când DNA a anunţat trimiterea în judecată a soţilor Apostu, precum şi a omului de afaceri Călin Mihai Stoia şi a denunţătorului Aspazia Droniuc, s-a dispus şi instituirea sechestrului asigurător şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro, care i-ar fi aparţinut lui Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând Monicăi Undina Apostu.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2010-2011, Călin Mihai Stoia, administratorul SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, i-ar fi remis primarului Sorin Apostu suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, ''pentru ca inculpatul Apostu Sorin să îi favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca şi pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente''.

Conform DNA, pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii acestei sume de bani, ''suma de 188.760 de lei a fost achitată cu titlu de plată a unor contracte de consultanţă juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare şi cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, soţia primarului, în condiţiile în care asistenţa juridică aferentă acestor contracte este inexistentă''.
Aspazia Droniuc a fost inculpată în dosar tot pentru infracţiuni de corupţie, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual. Aceasta a fost iniţial condamnată în dosar la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, însă a fost reinculpată ulterior.

×