x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soseaua cumintilor

Soseaua cumintilor

de Radu Crivat    |    28 Dec 2005   •   00:00
Soseaua cumintilor

Monitorizarea video a soselelor Bucuresti - Azuga are efecte spectaculoase: aproape toti soferii respecta strict limitele de viteza. In doua saptamani de la inceperea amenzilor, Politia, fara fluier si fara ciubuc, a expediat circa 30.000 de procese-verbale, care aduc la buget circa 9 miliarde de lei.

Prezenta camerelor video la tot pasul amplasate pe DN 1, dar si frica de amenzi i-au facut pe conducatorii auto sa sofeze ca la carte. La aproape o luna de la montarea sistemului de supraveghere video a traficului, nu a fost inregistrat nici un accident grav. Camerele de luat vederi nu pot fi pacalite cu nici un truc.

Traficul pe DN 1 are acum o alta infatisare: cunoscatori ai vechiului proverb latin "festina lente", soferii s-au cumintit si au invatat sa se grabeasca... incet. Vitezomani cu masini de sute de cai putere, care inainte de instalarea camerelor video testau performantele autoturismelor ultimul racnet prin localitatile insirate pe drumul national, merg acum linistiti, cu 50 de kilometri la ora. Mai mult, stiindu-se supravegheati zi si noapte, conducatorii auto au inceput sa circule asa cum au invatat la scoala de soferi: pastreaza distanta regulamentara fata de vehiculul care se afla in fata lor, semnalizeaza atunci cand schimba banda de circulatie, nu mai opresc masinile la tot pasul pe suprafata carosabila si sunt mult mai atenti la drum. Conform analizelor de trafic, viteza medie de circulatie in localitati a scazut de la 73 de kilometri la ora la 52 de kilometri la ora.

FARA TRUCURI. Inventivi din fire, romanii au incercat sa pacaleasca si de data aceasta sistemul de supraveghere, dar fara prea mare succes. Daca o camera de luat vederi observa in trafic o masina care are modificari la numerele de inmatriculare (folie de plastic aplicata pe numar, vopsea sau alte asemenea mijloace), dispecerul transmite imediat semnalmentele masinii primului echipaj de politie aflat pe traseu. Soferul este oprit si bun de plata.

PE FAZA. Camerele de supraveghere surprind orice miscare gresita in trafic

SIGUR. Potrivit celor de la Politia Rutiera, riscul de producere a unor accidente grave pe portiunea supravegheata a DN 1 a scazut aproape de zero. "Sistemul de supraveghere video a traficului rutier a transformat DN 1 in cel mai sigur tronson de drum din Romania", ne-a spus comisarul Carol Varna, seful Serviciului de Siguranta a Circulatiei, din cadrul Directiei Politiei Rutiere. Comisarul Varna este de parere ca, daca s-ar introduce astfel de sisteme de supraveghere in toata tara, accidentele rutiere grave, soldate cu morti si raniti grav, ar disparea.

30.000 DE AMENZI. Chiar si in preajma Craciunului, cand romanii au luat cu asalt statiunile de pe Valea Prahovei, pe DN 1, intre Bucuresti si Sinaia, a avut loc un singur accident rutier grav. Sistemul de supraveghere video a traficului rutier pe segmentul Bucuresti - Ploiesti - Sinaia - Azuga a inregistrat in zilele de 24, 25 si 26 decembrie 124.811 de autovehicule care au circulat pe aceasta portiune. Traficul rutier a fost monitorizat de cele trei subsisteme independente, coordonate prin cate un dispecerat de Politie Rutiera, primul la Academia de Politie din Capitala, al doilea la Barcanesti si al treilea la Sinaia. Pe primul tronson de drum au circulat in zilele de 24, 25 si 26 un numar de 43.247 de autovehicule, dintre care 2.399 au depasit viteza legala, iar 19 cu mai mult de 50 de kilometri la ora. La dispeceratul de la Barcanesti au fost inregistrate 47.500 de autovehicule, dintre care 1.461 au depasit viteza legala, iar 7 cu mai mult de 50 de kilometri la ora. Pe ultimul tronson de drum, de la Sinaia, au circulat in cele trei zile 34.064 de autovehicule, dintre care 4.190 au depasit viteza legala. Abaterile urmeaza sa fie procesate si sa fie trimise contravenientilor. Numai in cele trei zile de Craciun, Politia Rutiera a dat amenzi de peste trei miliarde de lei vechi. In cele doua saptamani de cand sistemul functioneaza s-au dat peste 30.000 de amenzi care au aduc la buget circa 9 miliarde de lei.
×
Subiecte în articol: observator