x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statul începe să piardă şi procesele privind taxa de poluare

Statul începe să piardă şi procesele privind taxa de poluare

de Violeta Fotache    |    27 Ian 2011   •   17:25

Tot mai mulţi români se adresează instanţelor de judecată nemulţumiţI fie de cuantumul mare al “taxei de poluare” pe care au fost nevoiţI s-o plătească, fie pentru că vor să-şi înmatriculeze maşinile cumpărate dintr-un stat membru al Uniunii Europene fără a plăti această taxă. S-au deschis procese la Bucureşti, Brăila, GalaţI, în aproape toate judeţele, dar deocamdată cele mai multe rezultate au fost obţinute la Satu Mare, unde 238 de oameni au câştigat definitiv dreptul de a li se returna banii.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare a fost dată în judecată anul trecut de 3.259 de contribuabili în scopul recuperării taxei de primă înmatriculare. DGFP a încasat în 2010 peste 5.000 de taxe de poluare.

“Din totalul de 3.259 de dosare, 238 au fost soluţionate favorabil prin sentinţe definitive, iar diferenţa se află pe rolul instanţelor, după ce am depus contestaţii. Suma totală pe care trebuie să o restituim celor 238 de sătmăreni care au câştigat în instanţă definitiv este în cuantum de 189.700 de lei. Dacă şi ceilalţi sătmăreni vor câştiga procesele suma totală se va ridica la 17,2 milioane de lei”, a arătat Dan Maier, directorul DGFP Satu Mare.

În total, pe rolul secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Satu Mare s-au înregistrat 3.833 de dosare, din care 2.698 de dosare prin care reclamanţii solicită restituirea acestei taxe şi un număr de 420 de dosare prin care se solicită obligarea Instituţiei Prefectului - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor la înmatricularea vehiculelor cumpărate dintr-un stat membru UE fără plata taxei pe poluare. Preşedintele Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Satu Mare, judecătorul Adriana Vîlcu, a precizat că, până în prezent, instanţa a soluţionat favorabil un număr de 2.240 dosare privind taxa de poluare, însă multe au fost atacate cu recurs de DGFP Satu Mare, potrivit Mediafax.

“În condiţiile în care legiuitorul menţine în vigoare obligaţia de plată a acestei taxe şi nu ia măsuri de restituire pe cale administrativă a acesteia, iar justiţiabilii solicită în continuare restituirea acestei taxe, apreciez că pe viitor va creşte numărul acestor dosare şi corespunzător va creşte intervalul de timp în care aceste cereri vor fi soluţionate. Aceasta deoarece, în cazul în care continuă ritmicitatea cu care instanţa va fi asaltată cu acest tip de cereri, este posibil să crească şi mai mult intervalul de timp în care se vor repartiza informatizat dosarele pentru primul termen de judecată”, a spus judecătorul Adriana Vîlcu.

×
Subiecte în articol: observator