x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu / Mai mult de jumătate din români cred că nivelul corupţiei a crescut faţă de anul trecut

Studiu / Mai mult de jumătate din români cred că nivelul corupţiei a crescut faţă de anul trecut

02 Noi 2008   •   00:00

Mai mult de jumătate dintre români consideră că nivelul corupţiei a crescut în 2008 faţă de 2007, în timp ce eficienţa instituţiilor anticorupţie a rămas la fel pentru 51 la sută din repondenţii unui studiu realizat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) şi Insomar.



"Mai mult de jumătate din populaţie - 54 la sută - consideră că, faţă de anul trecut, nivelul corupţiei din România a crescut, o treime consideră ca acesta a rămas constant faţă de anul anterior, în timp ce doar 12 la sută dintre repondenţi apreciază că nivelul corupţiei a scăzut", se precizează într-un comunicat remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX, de AID.

Organizaţia mai susţine că, potrivit studiului, 51 la sută din populaţie consideră că eficienţa instituţiilor anticorupţie a rămas constant faţă de anul anterior, 29 la sută consideră că aceasta a scăzut, iar 20 la sută apreciază că această eficienţă a crescut.

"Comparativ cu studiul efectuat de Insomar pentru Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei în octombrie 2007, se observă o scădere a încrederii în eficienţa instituţiilor anticorupţie (29 la sută din populaţie consideră în prezent că eficienţa instituţiilor anticorupţie a scăzut – septembrie 2008, comparativ cu doar 17 la sută în octombrie 2007). Totodată, se observă o creştere semnificativă a percepţiilor conform cărora nivelul corupţiei a crescut faţă de anul precedent – 54 la sută în prezent, faţă de 30 la sută în 2007", se precizează în comunicat.

Instituţiile percepute ca fiind în cea mai mare măsură influenţate politic sunt primăriile şi consiliile judeţene - văzute astfel de 75 la sută dintre subiecţi. La polul opus se află Avocatul Poporului - 46 la sută dintre respondenţi apreciind că instituţia nu este influenţată politic.

"Instituţia în care populaţia consideră că există corupţie în cea mai mare măsură este Parlamentul, cu 55 la sută, acesta fiind urmat de Primării - 54 la sută şi Consiliile Judeţene - 53 la sută. Dintre instituţiile testate, Administraţia Prezidenţială şi Avocatul Poporului sunt percepute de către cei mai mulţi cetăţeni ca fiind cel mai puţin corupte - 11 la sută şi, respectiv, 9 la sută. În cazul Avocatului Poporului, opiniile respondenţilor pot fi explicate şi de notorietatea redusă a acestei instituţii", se mai arată în documentul citat.

Referitor la instituţiile sistemului judiciar, acestea sunt percepute de peste 40 la sută dintre cetăţeni ca având probleme de corupţie.

Doar 13 la sută dintre români susţin însă că au cunoştinţă de fapte concrete de corupţie săvârşite de magistraţi şi doar 11 la sută dintre aceştia le şi reclamă.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania sută