x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SUCCES LA FRONTIERĂ / Statuete ale lui Dali, predate după un an

SUCCES LA FRONTIERĂ / Statuete ale lui Dali, predate după un an

de Petru Zoltan    |    12 Dec 2008   •   00:00
SUCCES LA FRONTIERĂ / Statuete ale lui Dali, predate după un an

Poliţiştii de frontieră au predat Ambasadei Spaniei la Bucureşti şapte statuete realizate de Salvador Dali şi şase tablouri pictate de alţi autori celebri, furate din colecţii private din Spania.



Obiectele de artă au fost recuperate anul trecut de poliţiştii de frontieră de la trei ieşeni care încercau să le vândă contra sumei de 110.000 de euro. Statuetele realizate de Salvador Dali şi cele şase tablouri pictate de Felix Tabasco şi Juan Ismael au fost aduse în ţară pentru a fi vândute pe "piaţa neagră" din România. Dornici să scape repede de "marfă", ieşenii au căzut în plasa poliţiştilor, care au trimis un ofiţer sub acoperire să cumpere toate obiectele de artă. La data de 5 octombrie 2007, ieşenii Florin Cironei, Cătălin Alexandru şi Florin Ofileanu au încercat să vândă unui ofiţer sub acoperire 13 obiecte de artă contra sumei de 110.000 de euro. În urma negocierilor, cei trei ieşeni au acceptat să vândă ofiţerului sub acoperire toate obiectele contra sumei de 100.000 de euro.

FLAGRANTUL
Ofiţerul sub acoperire s-a prezentat la negocierile, care au avut loc în Clubul Master din Complexul Tudor Vladimirescu, cu un diplomat în care se aflau 55.000 de euro, pentru că banii urmau a fi plătiţi în două tranşe. Odată încheiate negocierile, ieşenii s-au apucat să numere banii aflaţi într-un diplomat. Între timp, ofiţerii au luat la puricat şase locuinţe din Iaşi, unde au fost găsite şi celelalte obiecte de artă. Obiectele de artă figurau în baza de date a Interpol ca fiind furate între anii 1997 şi 2007, din diverse muzee sau de la colecţionari particulari din SUA şi Spania. Cei trei ieşeni s-au ales cu dosare penale.

×
Subiecte în articol: observator