x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suspect de terorism ascuns într-un TIR

Suspect de terorism ascuns într-un TIR

de Petru Zoltan    |    26 Iun 2009   •   00:00
Suspect de terorism ascuns într-un TIR

Turcul Huseyin Calan, membru al organizaţiei teroriste "Congra” a fost prins de poliţiştii de frontieră în timp ce încerca să iasă ilegal din România, ascuns într-un TIR plin cu textile.



Alături de el au mai fost prinşI alţI 11 migranţI care intenţionau să ajungă în Austria şI Germania. Huseyin Calan a cerut statutul de refugiat politic în România, dar a fost declarat indizerabil teritoriul României, pentru apartenenţa la o grupare teroristă.   

În urma unei hotărâri judecătoreşti, Huseyin Calan trebuia să părăsească ţara până la data de 15 iunie 2009, deoarece era suspect că face parte din gruparea terroristă "Congra". Dar, Calan împreună cu alţI 11 turci au decis să părăsească ţara ilegal, ascunşI într-un TIR plin de textile.


DE LA BUCUREŞTI LA DEVA
La data de 24 iunie 2009, Huseyin Calan a plecat cu trenul din Bucureşti în Deva, unde s-a cazat, aşteptând să fie îmbarcat într-un TIR pentru a ieşI ilegal din ţară. Pentru a fi scos din ţară, Calan a plătit 2000 de euro unui conaţional de-al său.

O zi mai târziu, Calan a fost îmbarcat într-un TIR înmatriculat în Germania şI s-a deplasat aproximativ 30 de kilometrii până într-o parcare unde îi aşteptau încă un TIR, înmatriculat tot în Germania.
Cele două TIR-uri au plecat în coloană spre frontiera de Vest a României. Au oprit într-o benzinărie, aflată la 3 kilometrii de Punctul de Trecere a Frontierei Vârşand, unde cei doi şoferi au schimbat între ei autocamioanele, încercând să-i inducă în eroare pe "filori".

Primul autocamion s-a prezentat la frontieră la ora 00:30. După un control amânunţit autocamionul a părăsit ţara. La ora 4:40 a ajuns şI al doi-lea TIR. Şoferul Salim Yuzbasiogu (51 de ani) a declarat lucrătorilor vamali că transportă textile pentru o firmă din Germania. În urma controlului, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al autocamionului, ascunse într-un spaţiu special amenajat în spatele textilelor aşezate pe umeraşe, 12 persoane cu vârste cuprinse între 16 şI 42 de ani, care au intrat legal în România şI intenţionau să ajungă ilegal în Austria şI Germania.

Cei 12 migranţi sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei, în timp ce şoferul Salim Yuzbasiogu este cercetat pentru trafic de migranţi.

×
Subiecte în articol: observator