x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suspendarea acordării despăgubirilor foştilor proprietari, criticată

Suspendarea acordării despăgubirilor foştilor proprietari, criticată

de Violeta Fotache    |    30 Iul 2010   •   00:00

Fundaţia Horia Rusu atrage atenţia că Guvernul Boc a emis din nou o ordonanţă neconsituţională, OUG 62/2010, prin care încalcă dreptul la proprietate.

"La 30 iunie 2010, Guvernul Boc a adoptat o nouă OUG neconstituţională, referitoare la suspendarea pentru o perioadă de doi ani a despăgubirilor pentru acele imobile naţionalizate care nu mai pot fi restituite în natură proprietarilor de drept. Ordonanţa încalcă art. 44, alineat 1 din Constituţie potrivit căruia <>. Aplicarea acestei OUG va duce la creşterea numărului de procese câştigate de foşti proprietari la CEDO. în privinţa încălcării dreptului de proprietate, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană.", atrage atenţia Fundaţia Horia Rusu.

Fundaţia arată că prin noua ordonanţă, foştii proprietari care au dreptul la despăgubiri băneşti, obţinute după lungi procese în instanţe, sunt împinşi să opteze pentru acţiuni la Fondul Proprietatea. "Prin noile prevederi, proprietarii prejuduciaţi de regimul comunist, care nu au mai putut să-şi recupereze imobilele în natură, vor fi forţaţi să renunţe şi la despăgubirile băneşti la care sunt îndreptăţiţi şi să accepte acţiunile la Fondul Proprietatea", se arată în comunicatul trimis redacţiei noastre.

"În nota de fundamentare a OUG 62/2010 se recunoaşte că acordarea despăgubirilor băneşti foştilor proprietari este echivalentă cu drepturile de creanţă ale despăgubiţilor asupra statului român. Foştilor proprietari, care deja au obţinut, în urma unor procese îndelungate şi anevoioase, şi titlurile de despăgubire şi titlurile de plată, le este suspendat dreptul de a intra efectiv în posesia despăgubirilor pentru o perioadă de doi ani. Cu alte cuvinte, statul le spune proprietarilor că despăgubirile băneşti li se cuvin, dar pentru că statul nu are bani, trebuie să se reorienteze spre acţiuni la FP. Dreptul la aceste despăgubiri fiindu-le recunoscut prin titlurile de despăgubire, foştii proprietari dobândesc anumite drepturi de creanţă asupra statului român. Or,  suspendarea acestor drepturi de creanţă încalcă prevederea constituţională conform căreia "dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate".

Fundaţia mai arată că s-a încălcat art. 41 alin 1 din Legea Fundamentală a şării, suspendarea acordării acestor despăgubiri băneşti fiind reglementată prin OUG şi nu prin lege, aşa cum prevede Constituţia.

×
Subiecte în articol: observator