x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 500 de cazuri de tâlhărie comise în acest an în Capitală. Ce îi atrage pe hoţi

Peste 500 de cazuri de tâlhărie comise în acest an în Capitală. Ce îi atrage pe hoţi

21 Iun 2013   •   18:04
Peste 500 de cazuri de tâlhărie comise în acest an în Capitală. Ce îi atrage pe hoţi
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Peste 500 de cazuri de tâlhărie comise pe stradă au avut loc de la începutul acestui an, în Capitală, cu 32% mai puţine fapte comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate aproape 800 de infracţiuni, au precizat oficiali ai Poliţiei Capitalei, citaţi de agerpres.ro.

Hoţii recurg din ce în ce mai des la violenţă pentru a smulge lănţişoarele de la gât sau pentru a fura obiectele de valoare pe care oamenii le poartă la vedere pe timpul verii.

"Referitor la infracţiunile de tâlhărie comise în segmentul stradal, în primele cinci luni ale anului în curs menţionăm că au fost înregistrate 539 de sesizări, cu 32% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 794 de fapte, 75% fiind comise în segmentul stradal. Din totalul infracţiunilor de tâlhărie în segmentul stradal, 67% au fost comise prin smulgere", informează Poliţia Capitalei.

Pe linia infracţiunilor de tâlhărie au fost soluţionate 486 de dosare, 175 fiind cu autor cunoscut. Aproape jumătate dintre acestea au fost rezolvate prin prinderea în flagrant a hoţilor.

Poliţiştii spun că multe dintre persoanele care au comis tâlhării abia au împlinit vârsta majoratului.

"În primele cinci luni au fost identificate 310 persoane care au săvârşit tâlhării stradale, 76% dintre acestea având vârste mai mari sau egale cu 18 ani", precizează Poliţia Capitalei.

De asemenea, au fost private de libertate 171 de persoane, din care 106 au fost reţinute, iar alte 65 au fost arestate.

În ceea ce priveşte anul 2012, infracţiunile de tâlhărie comise prin smulgerea lănţişoarelor de la gât sau a altor obiecte purtate la vedere au crescut cu 15% comparativ cu anul 2011, fenomenul luând amploare în special pe perioada verii.

"În 2012 a scăzut cu 37% numărul tâlhăriilor comise prin ameninţare sau lovire", informează oficialii Poliţiei Capitalei.

Anul trecut au fost înregistrate peste 1.880 de cazuri de tâlhărie, iar în 2011 au fost sesizate 1.822 de cazuri. Totuşi, poliţiştii spun că infracţiunile de tâlhărie sesizate se menţin sub media criminalităţii din ultimii patru ani.

Totodată, în 2012, în 66,4% dintre cauzele cu autor necunoscut soluţionate suspecţii au fost identificaţi de poliţişti, fiind cercetate peste 800 persoane pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, din care 59% în stare de reţinere sau arest.

Pentru prevenirea populaţiei, Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Capitalei a implementat în acest an proiectele "Buzunarul tău contează!" şi "În siguranţă pe stradă!".

"Proiectul 'În siguranţă pe stradă!', derulat în baza Programului prioritar naţional 'Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă', are ca scop pregătirea antiinfracţională şi antivictimală a populaţiei. În cadrul acestui proiect au fost realizate materiale audio-video cu mesaje preventive (...) De asemenea, au fost postate pe site-ul interinstituţional gandirefresh.ro, două materiale informative destinate siguranţei adolescenţilor şi tinerilor", informează Poliţia Capitalei.

De asemenea, poliţiştii au desfăşurat peste 300 de activităţi educativ-preventive în şcolile din Capitală la care au participat aproximativ 8.600 elevi şi 645 de profesori, activităţi ce au avut ca scop informarea copiilor cu privire la infracţiunile ce aduc atingere patrimoniului.

Proiectul 'Buzunarul tău contează!', derulat în baza Programului prioritar naţional 'Prevenirea infracţiunilor de furt', are ca scop pregătirea antiinfracţională şi antivictimală a populaţiei.

"În cadrul acestui proiect au fost realizate materiale audio-video cu mesaje preventive înaintate către RATB, în vederea difuzării prin intermediul LCD-urilor din mijloacele de transport în comun", precizează Poliţia Capitalei.

Pentru a nu deveni victima unei infracţiuni de tâlhărie, poliţiştii îi sfătuiesc pe oameni să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să evite portul la vedere, în mod ostentativ, a bijuteriilor, banilor sau a telefoanelor mobile, pe cât posibil să nu circule prin locuri slab iluminate şi la ore târzii, să nu accepte cunoştinţele întâmplătoare şi să nu se deplaseze cu maşini de ocazie.  

×