x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tătaru, despre situația de la căminul de bătrâni din Galați: Un triaj epidemiologic nefăcut duce aici

Tătaru, despre situația de la căminul de bătrâni din Galați: Un triaj epidemiologic nefăcut duce aici

13 Apr 2020   •   15:35
Tătaru, despre situația de la căminul de bătrâni din Galați: Un triaj epidemiologic nefăcut duce aici
Sursa foto: Captura Antena 3

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se află, luni, la Galați, unde verifică contextul în care mai mulți bătrâni de la un azil s-au îmbolnăvit cu COVID-19, iar patru dintre ei au și murit. Demnitarul susține că s-a ajuns în această situașie din cauza faptului că nu a fost făcut un triaj epidemiologic.

„Știu că mai sunt 60 de persoane (în căminul de bătrâni- n.red.). Voi merge la Direcția de Sănătate Publică pentru a vedea ancheta lor. Aici am vorbit cu doamna doctor de la DSP tocmai pentru vedea stadiul anchetei. Mă interesează să fie o anchetă luată în amănunt, plecând de la soția administratorului, ca și prim caz și mergând cu această anchetă până la restul personalului. (...) Cred că trebuie respectate procedurile. Aceste proceduri și precauții trebuie să existe, indiferent cine vine de unde vine. O anchetă epidemiologică prost începută sau un triaj epidemiologic nefăcut duce la ce avem aici. Am recomandat să se re-evalueze și să se re-testeze periodic fiecare din acești bătrâni”, a afirmat Tătaru, după vizita la căminul de bătrâni din Galați.

Ministrul Sănătății a afirmat că cei 60 de bătrâni care au mai rămas în acest azil vor fi re-testați periodic.

„Personalul care vine ar trebui să vină dintr-o zonă-tampon. Nu ar trebui să meargă în oraș sau acasă și a doua zi să revină. Sunt persoane aflate în prima linie, sunt persoane care vor fi re-testate periodic și ele cât timp nu au simptomatologie. (...) Igienizările trebuie să se facă periodic. Orice bătrân nou care vine implică o reluare a unei anchete. Orice bătrân care pleacă implică o dezinfecție la nivelul camerei unde a fost”, a mai spus sursa citată.

Nelu Tătaru a adăugat că din personalul căminului de bătrâni mai fac parte în prezent doar o infirmieră și o bucătăreasă.

„Este un cămin privat unde nu mai avem personal privat. Va trebui să venim cu personal de la Spitalul Județean sau de la Maternitate. Aceste persoane fac un efort pentru a veni într-un centru privat”, a conchis Nelu Tătaru.

La căminul privat „Sf Ilie” din Galați au murit oficial patru bătrâni, din cauza COVID-19. Întrebat despre numărul exact al deceselor, ministrul Nelu Tătaru spune că încă se fac evaluări și nu știu cu precizie câți oameni vârstnici internați aici și-au pierdut viața din cauza acestui nou tip de virus.

Un alt cămin de bătrâni din Galați se confruntă cu probleme din cauza COVID-19. Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon”, administrat de Municipalitate, numără patru persoane infectate cu coronavirus, fiind vorba despre doi bătrâni și doi angjați.

Mediafax

×
Subiecte în articol: nelu tataru